Hrvatska policija istražuje prijetnje novinarima Indexa

Jedna od brojnih prijetnji na društvenim mrežama koje dobijaju novinari Indexa (Index)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske potvrdilo je agenciji Hina da policija ozbiljno shvata i istražuje prijetnje koje su posredstvom društvenih mreža upućene saborskim zastupnicima i novinarima portala Index.hr koji su pisali o ratnom osuđeniku Slobodanu Praljku.

“Policija sve prijetnje upućene novinarima u obavljanju njihovog posla shvaća ozbiljno i po njima postupa. I u ovom slučaju policija će provesti kriminalističko istraživanje”, navode iz Ministarstva.

Iz policije su također potvrdili da su im prijavljeni slučajevi prijetnji Vesni Pusić i GLAS-ovom zastupniku Goranu Beusu Richemberghu.

On je izjavio da je primio stotine ogavnih i primitivnih uvreda te prijetnje smrću nakon što je na Facebooku za čin generala Slobodana Praljka napisao da je samoubistvo izvršio pravosnažno osuđeni ratni zločinac, te da vrh HDZ-a minutom šutnje za Praljka u Parlamentu pokušava instrumentalizovati Hrvatski sabor.

Otvorene prijetnje smrću

S portala Index navode da njihova redakcija već dugo prima otvorene prijetnje smrću, no posljednjih dana komentari ispod članaka, na Facebook-stranicama Indexa, mailovi, čak i privatni profili Indexovih novinara zatrpani su izljevima mržnje i bijesa.

“Otvoreno se poziva na likvidaciju i premlaćivanje svakog onog tko se usudi napisati da je osuđeni ratni zločinac upravo to – osuđeni ratni zločinac. Novinari su označeni kao mete, traže se njihove adrese, raspravlja se i o načinima likvidacije te kada je najbolje napasti novinare Indexa. Poruke koje dobivamo su prijeteće, jezive, strašne i odvratne”, navode.

Praljak je u sudnici Haškog suda izvršio samoubistvo nakon što mu je žalbeno vijeće Tribunala potvrdilo presudu za ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije