Gruevski najavio ostavku na mjesto čelnika VMRO-DPMNE-a

Former Macedonian PM Gruevski walks to his seat in parliament after his address to the deputies in Skopje
Grupa članova VMRO-DPMNE-a, koja sebe naziva Inicijativom za reformu, već mjesecima poziva na ostavku Gruevskog (Reuters)

Vođa VMRO-DPMNE-a Nikola Gruevski izjavio je da će podnijeti ostavku organima stranke nakon završetka analize loših rezultaza te opozicijske partije na makedonskim lokalnim izborima.

“Nezavisno od toga kakav bude ishod analize, čak i ako je takav da je moja krivica mala ili ako se utvrdi da nemam objektivnu krivicu za poraz, ja ću podnijeti ostavku pred organima stranke”, rekao je Gruevski za makedonski portal Kurir.

VMRO-DPMNE, koji je bio na vlasti više od deset godina, pretrpio je na lokalnim izborima u oktobru uvjerljiv poraz od Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) premijera Zorana Zaeva.

Gruevski je u intervjuu podsjetio da je 15. oktobra, nakon završetka prvog kruga lokalnih izbora, “jasno rekao da predsjednik stranke nosi najveću odgovonost” i da je kasnije u jednom televizijskom intervjuu pojasnio da “uvijek u jednom timu koji se takmiči, bilo politički, bilo sportski, u biznisu ili slično, najveću odgovornost po definiciji nosi prvi čovjek”.

Dodao je da će stranka, saglasno Statutu, organizovati vanredni kongres, na kojem će, osim izvještaja za analizu izbora, biti izabran i predsjednik VMRO-DPMNE-a.

Stranka traži ostavku

Grupa članova VMRO-DPMNE-a, koja sebe naziva Inicijativom za reformu, već mjesecima poziva na unutrašnju demokratizaciju u stranci i traži ostavku Gruevskog, a posljednjih dana na protestima zbog privođenja zastupnika njegove stranke Gruevski je uspio prikupiti samo stotinjak pristalica.

Protiv Gruevskog i njegovih bliskih saradnika vodi se više istraga i sudskih procesa zbog sumnje da su, dok su bili na vlasti od 2006. do polovine ove godine, namještali izbore i krali novac iz državnog budžeta.

Gruevski je na čelu VMRO-DPMNE-a 2002. godine zamijenio osnivača i prvog predsjednika stranke Ljupča Georgijevskog, koji se povukao poslije perioda unutarstranačkih previranja nakon neuspjeha stranke na parlamentarnim izborima. Bio je premijer Makedonije od augusta 2006. do početka 2016. godine.

Izvor: Agencije