Krivična prijava zbog vršnjačkog nasilja u Aranđelovcu

Nakon što je u medijima objavljen novi snimak vršnjačkog nasilja u Aranđelovcu, Više javno tužilaštvo u Kragujevcu potvrdilo je da će prema maloletnom izvršiocu pokrenuti krivični postupak zbog krivičnog dela zlostavljanje i mučenje.

U pitanju je slučaj vršnjačkog nasilja koji se dogodio u oktobru 2015. godine u Ekonomsko-ugostiteljskoj školi “Slobodan Minić” u Aranđelovcu.

Tom prilikom su maloletni izvršioci T. I. i M. O. verbalno i fizički zlostavljali maloletnog Ð. J. (svi rođeni 2000. godine).

Tužilaštvo navodi da je u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i u saradnji sa policijom, preduzelo sve potrebne radnje u cilju utvrđivanja okolnosti i činjenica koje su od značaja za donošenje tužilačke odluke.

Dva slučaja u istom gradu

U saopštenju se navodi da je iz Policijska stanice u Aranđelovcu Tužilaštvu dostavljen izveštaj u vezi događaja maloletničkog vršnjačkog nasilja koji se dogodio u oktobru 2015. godine.

Više javno tužilaštvo u Kragujevcu saopštava da u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, neće tolerisati nijedan slučaj nasilja, a posebno kada se radi o slučajevima maloletničkog vršnjačkog nasilja, kao i da će preduzeti sve radnje kako bi se takvi slučajevi, kada se dogode, u skladu sa zakonom krivično procesuirali. 

Snimci vršnjačkog nasilja u Ekonomsko-ugostiteljskoj školi “Slobodan Minić” u Aranđelovcu objavljeni su samo dan posle objave uznemirujućeg snimka šamaranja devojčice u Srednjoj tehničkoj školi u istom gradu.

Na snimku se vidi kako dvojica dečaka šamaraju i šutiraju trećeg, a potom ga teraju da im poljubi ruku.

U opisu snimka piše i da su dvojica dečaka koji tuku vršnjaka poznati po problematičnom ponašanju.

Ubrzo nakon što su mediji preneli vest o novom incidentu snimak je skinut sa Jutjuba.

Disciplinski i krivični postupak protiv nasilnika

U međuvremenu, protiv aktera incidenta u Srednjoj tehničkoj školi “Mileta Nikolić” pokrenut je disciplinski postupak, a u istragu su uključeni i pripadnici MUP-a Srbije, kao i predstavnici Ministarstva prosvete.

Tužilaštvo je najavilo i krivične prijave protiv maloletnika zbog nasilničkog ponašanja.

Podsetimo: na snimku se vidi maltretiranje jedne učenice u učionici, dok se u pozadini čuju zvuci odobravanja.

Poslednjih godina u Srbiji je zabeležen znatan broj slučajeva vršnjačkog nasilja, od kojih su neki završeni smrtnim ishodom po žrtve. 

Ipak, predlog zakona poznat pod nazivom “Aleksin zakon”, koji, između ostalog, predviđa strože kazne za odgovorne, čeka na usvajanje više od godinu i po.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO