Zatvor bivšem šefu makedonske tajne policije

Goran Gruevski, bivši načelnik makedonske tajne policije, osuđen je na godinu i šest mjeseci zatvora zbog uništavanja dokumenata i opreme za prisluškivanje.

Ovo je prvi slučaj pokrenut na osnovu prisluškivanih telefonskih razgovora koji su ukazivali na korupciju vlasti bivšeg premijera Nikole Gruevskog. 

Bivši načelnik tajne policije tereti se za protivzakonito izdavanje naredbe službenicima da unište dokumente povezane sa sistemom za prisluškivanje.

Pet od šest službenica koje su postupile prema njegovim uputama i kojima se sudilo za krivotvorenje službenih isprava osuđeno je na godinu dana zatvora uvjetno na tri godine. Šesta službenica, koja je priznala krivicu, osuđena je na devet mjeseci zatvora uvjetno na tri godine.

Uništavanje opreme

Istovremeno, Gorana Gruevskog, koji je pobjegao iz zemlje, pronašla je grčka policija u Solunu i čeka se njegovo izručenje Makedoniji.

Slučaj “Tvrđava 2” pokrenulo je Specijalno javno tužilaštvo, a to je prvi slučaj pokrenut na osnovu prisluškivanih telefonskih razgovora koji su ukazivali na korupciju tadašnje vlasti.

“Uništavanje opreme vredne deset miliona evra dogodilo se u proleće 2015, kada opozicija tvrdi da vlast zloupotrebljava sistem za prisluškivanje i da nezakonito godinama prisluškuje više od 20.000 građana”, izvijestila je Milka Smilevska, reporterka Al Jazeere.

Tadašnji premijer Nikola Gruevski branio se da opozicija objavljuje montirane razgovore.

“Al Jazeera Balkans naručila je nezavisnu istragu u njemačkoj laboratoriji Tonambulanc, koja je pokazala da su razgovori autentični i da su snimljeni profesionalnom opremom”, javila je Smilevska.

Izvor: Al Jazeera