Todorić pušten uz kauciju od 100.000 funti

Ivica Todorić pušten je na slobodu uz mjere opreza, potvrđeno je na Westminsterskom sudu.

Sudac mu je odredio plaćanje 100.000 britanskih funti jamčevine, te izrekao mjere oduzimanja putovnice, nošenja sigurnosne narukvice i obvezu javljanja policiji tri puta tjedno.

Nakon puštanja na slobodu, Todorić se oglasio na blogu i napisao kako se “sudskoj odluci veseli, no kao odgovoran čovjek ne može je i ne želi komentirati”.

“Nisam se skrivao. Moja su adresa te osobni i kontakti mojih odvjetnika vlastima poznate još od 10. listopada. Te sam podatke osobno dostavio nadležnim institucijama i čekao da me pozovu. Sud, čijem sam se pozivu odazvao čiste savjesti, je sagledao sve argumente obiju strana i odlučio da sam slobodan čovjek”, napisao je Todorić.

Dodao je i kako je u Londonu jer su mu “teško povrijeđena ljudska prava i ugrožena elementarna pravna sigurnost”.

“Imam svako pravo boriti se protiv laži i konstrukcija kojima me se želi prikazati kao čovjeka koji je u teškoj opreci sa pozitivnim zakonima moje države. To nije tako i to ću dokazati”.

Još je naveo kako neće dopustiti da ga se “političkim dekretom osudi bez suđenja, kao i da ga se ušutka jer očito smeta onima koji su mu oduzeli vlasništvo”.

“Itekako ću govoriti, jer je sloboda govora jedno od temeljnih ljudskih prva ma koliko nekome smetala istina”, najavio je Todorić.

Ročište tek na proljeće

Sud u Londonu odredio je i kako će se iduće ročište održati tek 2018. godine, točnije 10. travnja, što znači da nema ništa od izručenja ove godine.

“Ovo je mala pobjeda, ali velika. Idem doma. Ja sam danas građanin ovdje u Engleskoj”, rekao je Todorić novinarima okupljenim ispred suda u Westminsteru.

“Super, sve je bilo super. Uskoro ćete me puno čuti. Još ću ja sve vas iznenaditi. Ja ću se od sada oglašavati”, dodao je.

Ponovio je kako je “žrtva političkog progona”.

“Meni se čini da u Hrvatskoj imamo još puno za napraviti”, rekao je Todorić.

“Kontekst u kojem odobravam jamčevinu je saznanje da je vaša imovina zamrznuta u ovoj zemlji i diljem svijeta te da imate ograničene mogućnosti da prikupite novac”, rekao je sudac Richard Blake, a prenijela agencija Reuters.

Prije toga je tužitelj Benjamin Seifert zaključio da se radi o “krajnje ozbiljnim optužbama”.

Plenković će tražiti objašnjenja iz Londona

Komentirajući puštanje Todorića na slobodu, hrvatski premijer Andrej Plenković je izjavio kako je važno da hrvatska tijela nadležna za upućivanje zahtjeva za izručenjem Ivice Todorića od Velike Britanije dobiju pojašnjenja o njihovom postupanju.

Plenković je novinarima, nakon sjednice Kluba Hrvatske demokratske zajednice u Saboru, kazao da informacije o Todorićevom uhićenju i puštanju ima iz medija te ponovio da ne namjerava komentirati procesne aspekte slučaja.

“Više kao pravnik i netko tko nešto zna o okvirnoj odluci o europskom uhidbenom nalogu i suradnji u kaznenim stvarima, mislim da je u ovom slučaju važno da naša nadležna tijela dobiju odgovarajuća objašnjenja od nadležnih tijela Ujedinjene Kraljevine”, kazao je.

Dodao je i kako to nije njegov posao kao predsjednika Vlade, već onih koji su zahtjev i podnijeli.

Sam se predao

Nakon što je jutros uhapšen u londonskoj policiji, Ivica Todorić je pred sudom izjavio kako se protivi izručenju Hrvatskoj, javio je Reuters.

Hrvatska policija zaprimila je jutros obavijest da je vlasnik Agrokora Ivica Todorić pozvan u policijsku stanicu Charing Cross u Londonu, gdje je i uhićen po Europskom uhidbenom nalogu.

“Hrvatska policija zaprimila je obavijest da je Ivica Todorić (1951.) u 9:04 sati po lokalnom vremenu pozvan u Charing Cross Police Station u Londonu, gdje je i uhićen temeljem Europskog uhidbenog naloga, kojeg je po nalogu ŽDO-a Zagreb raspisala hrvatska policija”, objavljeno je na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova.

Todorić se sam predao policiji.

Hrvatski mediji prenose kako britanski sud odluku o Todorićevom izručenju Hrvatskoj mora donijeti u roku od 21 dan.

Tokom dana Todorić je izveden pred suca, koji je, kako je propisano u Velikoj Britaniji, utvrdio njegov identitet, objasnio mu što mu se sve prema uhidbenom nalogu koji je izdala Hrvatska stavlja na teret i odredio datum saslušanja o samoj predaji državi koja ga traži.

Todorić od početka istrage u Agrokoru tvrdi kako je riječ o političkom progonu i da je hrvatska vlada nacionalizirala njegovu imovinu.

Komplicirana procedura

Britanski sud na prvom ročištu za predaju razmatra i opciju prema kojoj bi li bilo moguće da se tražena osoba, u ovom slučaju Todorić, procesuira u Velikoj Britaniji.

Nakon tog saslušanja sudac ocjenjuje predstavlja li predaja kršenje ljudskih prava osumnjičenog, te ukoliko nakon svega utvrdi da je zahtjev za predaju osnovan, određuje predaju.

Ako Todorić bude nezadovoljan takvom odlukom ili ako nezadovoljna bude hrvatska strana, ako predaja ne bude odobrena, postoji mogućnost ulaganja žalbe višem sudu. U pitanju je High Court, kojem se zahtjev za podnošenje žalbe može podnijeti u roku od sedam dana od prve sudske odluke.

U slučaju da sud prihvati Todorićevu žalbu, on će biti pušten na slobodu, dok će u slučaju prihvaćanja žalbe hrvatske strane tražena osoba također biti puštena na slobodu, ali će slučaj biti vraćen nižem sudu na ponovno odlučivanje.

U Velikoj Britaniji postoji i mogućnost podnošenja žalbe Vrhovnom sudu. Odobrenje za podnošenje te žalbe može dati Visoki sud ili sam Vrhovni sud, ali u toj žalbi mogu biti navedeni samo razlozi koji mogu biti od utjecaja za cjelokupnu javnost.

Kada odluka o predaji tražene osobe bude konačna, samo izručenje mora biti realizirano u roku od 10 dana.

Potjernica za Todorićem

Europski policijski ured – Europol objavio je prošlog tjedna na svojim stranicama fotografije i podatke o Ivici Todoriću, za kojim hrvatsko pravosuđe traga zbog slučaja “Agrokor”.

Uz fotografiju i opis osobe, Europol je na svojim stranicama napisao da se Todorića traži zbog korupcije, prijevare i krivotvorenja dokumenata, uključujući i dokumente koji utječu na financijske interese EU-a.

Vlasnik Agrokora objavio je nakon toga novi blog u kojem je poručio da se ne skriva i da je njegova savjest čista, ali da kao čovjek kome su “duboko povrijeđena ljudska prava ima puno pravo na protivljenje političkom progonu i neprihvaćanje unaprijed konstruirane krivnje”.

Hrvatsko pravosuđe ranije je izdalo crvenu tjeralicu za Ivicom Todorićem, koji je nedostupan od pokretanja istrage u slučaju “Agrokor”, unatoč ranije raspisanoj tjeralici i izdanom Europskom uhidbenom nalogu (EUN).

Crvena tjeralica za Todorićem nije bila vidljiva na Interpolovim internetskim stranicama, a, po nekim objašnjenjima, tjeralica postaje javna tek kad se iscrpe sve ostale mogućnosti.

Istraga protiv vlasnika Agrokora, njegovih sinova Ivana i Ante i 12-ero Agrokorovih menadžera te revizora pokrenuta je zbog nezakonitog pribavljanja milijardu i 142 milijuna kuna (152 milijuna eura), pri čemu je istražni zatvor određen samo Ivici Todoriću.

Ivica Todorić objavio je na blogu u nedjelju kako je podnio kaznenu prijavu protiv izvanrednog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka, hrvatske ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta te potpredsjednice Vlade Martine Dalić, jednoga od čelnika fonda Knighthead Thomasa Wagnera te samog fonda Knighthead.

Izvor: Al Jazeera i agencije