Todorić podnio prijave protiv Ramljaka, Dalić i fonda Knighthead

Ante Ramljak, Agrokor
Ramljak: Ako se procijeni da sam kompromitirao postupak, spreman sam snositi posljedice i preuzeti krivnju (EPA)

Vlasnik Agrokora Ivica Todorić objavio je na blogu u nedjelju kako je podnio kaznenu prijavu protiv izvanrednog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka, hrvatske ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta te potpredsjednice Vlade Martine Dalić, jednoga od čelnika fonda Knighthead Thomasa Wagnera te samog Knighthead fonda.

“Zbog nevjerojatnih, potpuno vidljivih, kriminalnih aktivnosti koje provodi izvanredna uprava Agrokora, podnio sam kaznenu prijavu protiv odgovornih. Potezi izvanredne uprave, koje odobrava Vlada, kao rezultat imaju pogodovanje odabranima i zastrašujuće urušavanje vrijednosti tvrtki iz koncerna čemu svjedoče i burzovni rezultati trgovanja dionicama Agrokorovih tvrtki koje, očito, treba uništiti kako bi se prodale u bescjenje”, napisao je Todorić u blogu.

U objavi je priložen sadržaj kaznene prijave koju je podnio.

Zloupotreba položaja i povlaštenih informacija

Kaznenu prijavu, kako je navedeno, podnio je zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te zlouporabe povlaštenih informacija.

Europski policijski ured – Europol objavio je ranije ovog tjedna na svojim stranicama fotografije i podatke o Ivici Todoriću, za kojim hrvatsko pravosuđe traga zbog slučaja “Agrokor”.

Uz fotografiju i opis osobe, Europol je na svojim stranicama napisao da se Todorića traži zbog korupcije, prijevare i krivotvorenja dokumenata, uključujući i dokumente koji utječu na financijske interese EU-a.

Todorić je zatim poručio da se ne skriva i da je njegova savjest čista, ali da kao čovjek kome su “duboko povrijeđena ljudska prava ima puno pravo na protivljenje političkom progonu i neprihvaćanje unaprijed konstruirane krivnje”.

“Moji su odvjetnici u stalnom kontaktu s vlastima i nadležnim institucijama kojima je poznata moja adresa, i to još od prije nego je protiv mene pokrenuta bilo kakva istraga”, naveo je Todorić.

Hrvatsko pravosuđe ranije je izdalo crvenu tjeralicu za Ivicom Todorićem, koji je nedostupan unatoč ranije raspisanoj tjeralici i izdanom Europskom uhidbenom nalogu (EUN).

Ivica Todorić u svojim je ranijim blogovima zbog navodnih nepravilnosti u Agrokoru i ‘lex Agrokora’ optuživao i prozivao Ramljaka, Dalić, fond Knighthead, ali i premijera Andreja Plenkovića, a u objavi krajem listopada najavio je kaznene prijave protiv, kako je naveo, odgovornih za kriminal u Agrokoru.

Prozivke Ramljaka i Dalić

Antu Ramljaka, između ostaloga, prozvao je nedavno rekavši da je, “davši povjerljive informacije američkim strvinarima [misleći pritom na fond Knighthead], omogućio fondu da kupi obveznice nominalne vrijednosti od 300 milijuna za samo šezdesetak milijuna”.

Martina Dalić je krajem rujna najavila da će tužiti Todorića za klevetu jer je izrekao “bezočnu laž” tvrdnjom da je ona putem e-pošte prijetila članovima Uprave Agrokora i članovima njihovih obitelji uhićenjima.

Istraga protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante i 12-ero Agrokorovih menadžera te revizora pokrenuta je zbog nezakonitog pribavljanja milijardu i 142 milijuna kuna (152 milijuna eura), pri čemu je istražni zatvor određen samo Ivici Todoriću.

Izvor: Al Jazeera