Porodice ‘Kumanovske grupe’ protestuju u Skoplju

Protest je održan ispred Krivičnog suda u Skoplju (Al Jazeera)

Nekoliko desetaka građana protestovalo je u Skoplju protiv presude pripadnicima “Kumanovske grupe”.

Prošle sedmice 34 osobe su osuđene za terorizam, a osam među njima na doživotnu zatvorsku kaznu zbog oružanih sukoba 2015. godine, u kojima je poginulo osam policajaca i deset pripadnika te oružane grupe.

Okupljeni na protestu ispred Krivičnog suda u Skoplju, koji je i donio presudu, zatražili su međunarodnu istragu i reviziju slučaja te otkrivanje motiva.

“Apelujemo na međunarodnu zajednicu: OSCE  – da bude direktno uključen u istražni proces i sudska ročišta, da osiguraju istražitelje, tužitelje i sudije iz Evropske unije i SAD-a. Očekujemo podršku i zajednički stav država EU-a i SAD-a. Tražimo eksperte -sigurnosni, sudski i dopunski personal u novom istražnom postupku”, poručuje Dashurie Sefa, član porodice osuđenih.

Raniji protesti

Prošle sedmice, protest je održan i u Prištini.

Kosovski premijer Ramush Haradinaj pozvao je na međunarodnu istragu. Priština je pozvala kosovskog ambasadora u Skoplju na konsultacije, a od makedonskog ambasadora u Prištini zatražena su pojašnjenja.

Dvodnevni sukob u Kumanovu 2015. bio je najveći sigurnosni incident u Makedoniji od konflikta 2001, kada je okončan sukob pobunjenika albanske Oslobodilačke narodne armije i makedonskih snaga sigurnosti.

U oružanoj grupi bilo je ljudi sa Kosova i iz Makedonije.

Desetoro ih je ubijeno u razmjeni vatre.

Ostali su se predali policiji, nakon posredovanja OSCE-a i predsjednika albanske vladajuće partije Demokratska unija za integracije.

Uzrok sukoba do danas nije razjašnjen.

Izvor: Al Jazeera