Deset optuženih za pokušaj ubistva Zijadina Sele

Kako se navodi, dio optuženih koristio je tvrde predmete i nanio napadnutom Seli teške povrede (Arhiva)

Osnovno javno tužilaštvo u Skoplju podnijelo je optužnicu protiv deset osoba za krivično djelo pokušaj ubistva zastupnika u Sobranju Zijadina Sele 27. aprila ove godine.

Optuženi, kao i još nekoliko osoba čiji identitet još nije utvrđen, pokušali su lišiti života predsjednika Alijanse Albanaca.

Kako se navodi, dio optuženih koristio je tvrde predmete i nanio napadnutome teške povrede.

Nadležni javni tužilac traži da se produži pritvor za devet optuženih, a za jednog od njih kućni pritvor zbog mogućnosti bijega, utjecaja na svjedoke ili izvršavanja krivičnog djela za koje se terete.

Brojni povrijeđeni u incidentu

Incident se dogodio tokom nasilnog upada demonstranata u Sobranje 27. aprila, kad su povrijeđeni zastupnici, tada iz redova opozicije, i novinari.

Sela je bio najteže povrijeđen.

Nakon napada on je rekao da “incident od 27. aprila predstavlja atentat ne na mene lično nego na potrebe Albanaca, na političke zahtjeve Albanaca”.

“Tim atentatom donekle su nas uspjeli ubiti, ali reinkarnirali smo se i vratili na političku scenu. Nastavit ćemo raditi kako bismo zahtjeve i potrebe Albanaca pretočili u političke poteze. S ostalim subjektima nastavit ćemo tim putem i bit ćemo još jači”, dodao je.

Neredi u Parlamentu Makedonije izbili su nakon što je nova parlamentarna većina izabrala Talata Xhaferija za predsjednika Sobranja uprkos protivljenju zastupnika iz VMRO-DPMNE-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije