Izetbegović: Međunarodni pečat na tamni dio istine o ‘Herceg-Bosni’

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je da je Haški tribunal stavio “međunarodni pečat na tamni dio istine o stvaranju i načinu djelovanja ‘Hrvatske zajednice Herceg-Bosne'”.

Komentarišući današnje haške presude Prliću i ostalima, rekao je da ih treba iskreno prihvatiti i provesti.

Dodao je da je hrvatska politika kreirana u Zagrebu i u Bosni i Hercegovini imala dva lica.

“Jedno lice je neuspjeli udruženi zločinački pothvat, koji je nanio strahovite patnje i napravio gubitnicima i Bošnjake i Hrvate. Drugo, svijetlo lice hrvatske politike, jest ono koje se borilo i izborilo za prestanak sukoba, koje se brinulo o protjeranim Bošnjacima i u vremenu rata, omogućilo postizanje Vašingtonskog sporazuma i borbu postrojbi Armije RBiH i HVO-a rame uz rame do kraja rata”, rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Prijateljski odnosi

Na kraju je poručio da se zalaže za prijateljske odnose dvije zemlje u budućnosti.

“Mi ćemo zauvijek pamtiti zlo i zločince, ali želimo vidjeti prevagu i ostvariti saradnju sa svijetlom, civiliziranom stranom hrvatske politike i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, uvjereni da su Bošnjaci i Hrvati u stanju na istini, kao na čvrstom temelju, izgraditi buduće prijateljske, obostrano korisne odnose”, poručio je Izetbegović.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Nakon izricanja drugostepene presude Haškog suda osuđeni za ratne zločine popio je tečnost za koju je tvrdio da je otrov.

29 Nov 2017
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO