Izetbegović: Međunarodni pečat na tamni dio istine o ‘Herceg-Bosni’

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je da je Haški tribunal stavio “međunarodni pečat na tamni dio istine o stvaranju i načinu djelovanja ‘Hrvatske zajednice Herceg-Bosne'”.

Komentarišući današnje haške presude Prliću i ostalima, rekao je da ih treba iskreno prihvatiti i provesti.

Dodao je da je hrvatska politika kreirana u Zagrebu i u Bosni i Hercegovini imala dva lica.

“Jedno lice je neuspjeli udruženi zločinački pothvat, koji je nanio strahovite patnje i napravio gubitnicima i Bošnjake i Hrvate. Drugo, svijetlo lice hrvatske politike, jest ono koje se borilo i izborilo za prestanak sukoba, koje se brinulo o protjeranim Bošnjacima i u vremenu rata, omogućilo postizanje Vašingtonskog sporazuma i borbu postrojbi Armije RBiH i HVO-a rame uz rame do kraja rata”, rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Prijateljski odnosi

Na kraju je poručio da se zalaže za prijateljske odnose dvije zemlje u budućnosti.

“Mi ćemo zauvijek pamtiti zlo i zločince, ali želimo vidjeti prevagu i ostvariti saradnju sa svijetlom, civiliziranom stranom hrvatske politike i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, uvjereni da su Bošnjaci i Hrvati u stanju na istini, kao na čvrstom temelju, izgraditi buduće prijateljske, obostrano korisne odnose”, poručio je Izetbegović.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Nakon izricanja drugostepene presude Haškog suda osuđeni za ratne zločine popio je tečnost za koju je tvrdio da je otrov.

Published On 29 Nov 2017
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO