Oprečni stavovi Haradinaja i Dačića o ulozi SAD-a u dijalogu

Dačić (desno) naglasio je da su Srbiji potrebni aktuelni predsjednik SAD-a Donald Trump i državni sekretar Rex Tillerson (Arhiva)

Kosovski premijer Ramush Haradinaj izjavio je da se dijalog Beograda i Prištine bliži kraju i njegov epilog trebao bi biti priznanje Kosova.

Haradinaj je to rekao na zajedničkoj sjednici vlada Kosova i Albanije, prenijela je agencija ATA.

Istovremeno, šef diplomatije Srbije Ivica Dačić rekao je kako ne vjeruje da je moguća promjena formata dijaloga između Beograda i Prištine na taj način da se u dijalog uključi neko sa strane, pa ni Sjedinjene Američke Države.

Haradinaj, pak, smatra da bi dijalog, po njegovom mišljenju, dobio pravi epilog kad bi u njemu učestvovao SAD i posredovala Evropska unija.

‘Evropska agenda’

Haradinaj je, kako je navedeno, priznao da Kosovo ima problema s pristupanjem međunarodnim mehanizmima i dobijanjem priznanja, pa je u tom smislu zatražio pomoć Albanije.

On je naveo da je za Vladu u Prištini prioritet evropska agenda, dok je članstvo u NATO-u još jedna ključna stavka.

Haradinaj je ocijenio da je saradnjom Prištine i Tirane “postignuta i ubrzana konsolidacija Kosova na Balkanu” i podsjetio da se očekuje da dvije vlade potpišu 12 sporazuma.

On kaže da prištinska vlada radi na “konsolidaciji Kosova na domaćem planu, uprkos svim izazovima i neriješenim pitanjima”.

“Ipak, držimo se dijaloga sa Srbijom”, dodao je Haradinaj.

Dačić: ‘Nama trebaju Trump i Tillerson’

U međuvremenu, na pitanje bi li dijalog između Beograda i Prištine mogao dobiti još jednog direktnog posrednika i da se špekulira da bi bivša američka državna sekretarka Condoleezza Rice mogla postati specijalna izaslanica za Balkan Dačić je uzvratio protivpitanjem: “A što bismo mi to prihvatili?”

On je u izjavi za Prvu TV naglasio da su Srbiji potrebni aktuelni predsjednik SAD-a Donald Trump i državni sekretar Rex Tillerson.

“Nama treba Trump, Tillerson… nova administracija. Stara administracija ne želi da reši problem nego da legalizuje ono što su uradili na Balkanu”, rekao je Dačić.

Izvor: Agencije