Mišković traži povrat 11 od 12 miliona eura jemstva

Miroslavu Miškoviću se ponavlja suđenje zbog optužbi za pomaganje sinu da Marku utaji porez više od 2,6 miliona eura (EPA)

Vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković zatražio je od suda da mu se vrati 11 od 12 miliona eura položenog novca na ime jemstva da neće pobjeći tokom sudskog postupka, ili da se odredi upis hipoteke na njegovim nekretninama u visini jemstva, ali je Specijalni sud taj zahtjev odbio.

Međutim, odlučujući po žalbi Miškovićevog branioca, Apelacioni sud u Beogradu je ukinuo tu odluku i naložio ponovno odlučivanje o zahtjevu Miškovića, izjavila je u četvrta glasnogovornica tog suda Mirjana Piljić, prenosi Tanjug.

“Po nalaženju Apelacionog suda, prvostepeni sud nije dao dovoljno jasne, argumentovane i neprotivrečne razloge u pogledu opravdanosti daljeg egzistiranja mere jemstva u iznosu od 12 miliona evra kao adekvatne mere za obezbeđenje pristuva okrviljenog u ovom krivčnom postupku”, precizirala je Piljić.

Milionska utaja poreza

Specijalni sud u Beogradu je 30. oktobra donio rješenje kojim je odbijen kao neosnovan prijedlog Miškovićevog branioca od 4. oktobra da sud donese novo rješenje kojim će se do sada položeno jemstvo od 12 miliona eura zamijeniti za manji iznos, tako što će odrediti jemstvo od milion eura u gotovini, ili u stavljanju hipoteke za iznos jemstva na nekretnine koje su u Miškovićevom vlasništvu.

U Specijalnom sudu u petak bi, iz drugog pokušaja, trebalo početi ponovoljeno suđenje vlasniku Delta holdinga, njegovom sinu Marku Miškoviću i ostalim optuženim za utaju poreza, kao i optuženima u slučaju oštećenja Fabrike maziva iz Kruševca.

Miroslavu Miškoviću se ponavlja suđenje zbog optužbi za pomaganje sinu da utaji porez više od 2,6 miliona eura, a zbog toga su optuženi i Živojin Petrović i Jadranki Bardić.

U ovom procesu ponovo se sudi i vlasniku Nibens grupe Milu Ðuraškoviću, također zbog utaje poreza, kao i zbog sumnje da je sa saradnicima oštetio Fabrike maziva iz Kruševca.

Ðurašković je prvooptuženi u ovom procesu, slijede njegovi saradnici, dok su Miškovići navedeni u optužnici nakon njih.

Ukinute prvostepene presude

Suđenje im se ponavlja po nalogu Apelacionog suda u Beogradu, koji je u septembru ukinuo prvostepenu presudu kojom su Miškovići i Ðurašković bili osuđeni za poresku utaju i naložio da im se suđenje ponovi za to djelo, a Ðuraškoviću i njegovim saradnicima i za zloupotrebe s kruševačkom Fabrikom maziva.

Miškovići i Ðurašković, kao i još četiri okrivljena, zbog nedostatka dokaza, odlukom Apelacionog suda pravosnažno su oslobođeni optužbi za zloupotrebe s putarskim preduzećima, zbog čega su bili prvobitno uhapšeni u decembru 2012. godine.

Na ponovljenom suđenju svi optuženi će imati priliku ponovo iznijeti svoje odbrane, a sud otkloniti nedostatke zbog kojih su prvostepene presude ukinute.

Miroslavu Miškoviću će se sada ponovo suditi za krivično djelo utaja poreza izvršena pomaganjem, odnosno jer je, prema navodima optužnice, pomogao sinu Marku u utaji poreza po odbitku od kapitalnog dobitka iz poslovanja putarskih preduzeća.

Kazna do deset godina zatvora

Marko Mišković i Ðurašković se terete za utaju poreza po odbitku, za koje je zaprijećena kazna od jedne do 10 godina zatvora, a ista kazna je zaprijećena i za pomagače.

Miroslavu Miškoviću je suđenje zbog zdravstvenih problema u decembru 2015. godine bilo razdvojeno od procesa protiv njegovog sina i ostalih optuženih, pa su im bile izrečene odvojene presude.

Odlukom Specijalnog suda, postupak je ponovo spojen krajem septembra ove godine.

Izvor: Al Jazeera