Nacrt budžeta institucija BiH 475 miliona eura

Vijeće ministara je utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (Fena)
Vijeće ministara je utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (Fena)

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je u srijedu jednoglasno usvojilo dokument Okvirni budžeta Bosne i Hercegovine za period 2018-20. u iznosu od 950 miliona konvertabilnih maraka (oko 475 miliona eura).

“Jednoglasno smo usvojili ažurirani Program javnih investicija Bosne i Hercegovine za period 2018-20.”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić konferenciji za novinare nakon sjednice u Sarajevu.

Po njegovim riječima, usvojeni dokumenti su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje “današnjeg najvažnijeg dokumenta”, koji je Vijeće ministara jednoglasno prihvatilo, a to je budžet institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2018. godinu.

“Budžet iznosi 950 miliona KM [oko 475 miliona eura]”, kazao je Zvizdić.

Zahtjev od 650 miliona eura

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda je izjavio da će, za razliku od nekih koji su prognozirali da Bosna i Hercegovina neće imati budžet, on biti usvojen do kraja godine.

“Tako ćemo u iduću godinu ući bez odluke o privremenom financiranju. Sama činjenica da je proračun usvojen jednoglasno pokazuje svijest svih proračunskih korisnika i ministara da se moraju financijski disciplinirati, smanjiti apetite, jer ukupan proračunski zahtjev je bio malo manje od milijardu i 300 miliona KM [oko 650 miliona eura]”, poručio je Bavanda.

Vijeće ministara je utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

Izvor: Agencije


Povezane

Do kraja mjeseca, Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine razmatraće izvještaj o radu Vijeća ministara. Taj izvještaj je dobio negativnu ocjenu parlamentarnih komisija. No predsjedavajući tvrdi da upravo Vijeće iza sebe ima najbolje rezultate. Tako ne misli opozicija, ali ni svi koalicioni partneri.­­

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO