Dodik: Presuda Mladiću će osnažiti srpski narod

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik poručio je u srijedu, komentirajući presudu Ratku Mladiću, da ona “nije iznenađenje, jer je izrečena u uslovima nejednakog tretmana”.

“Presuda će osnažiti stav srpskog naroda da je Ratko Mladić srpski heroj i da će on to uvijek biti. On je spriječio novi genocid nad Srbima. Ovo je šamar srpskim žrtvama. Mladić nije oficir kome može da sudi neki sud. Ne znam da li iko živ u RS-u smatra da je general Mladić kriv. Za njega je rezervisano mjesto heroja i to nijedna presuda ne može promijeniti”, poručio je Dodik.

Izrazio je nezadovoljstvo činjenicom da je Mladić osuđen i za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, navodeći da za “isto krivično djelo nije suđeno ni Bošnjacima, ni Hrvatima”.

‘Osuđeno naše pravo na slobodu’

Prema Dodikovom stajalištu, “ispada da na drugoj strani nije bilo krivih”.

“Odnos Haškog suda prema srpskim žrtvama je ponižavajući i nepravedan. Statistike Haškog suda potvrđuju da su srpske žrtve dva puta ubijene. I danas izražavam žaljenje zbog žrtava na svim stranama – srpskoj, hvratskoj i bošnjačkoj, a volio bih da to i drugi rade”, rekao je Dodik.

Naveo je kako će presude Haškog tribunala biti predmet izučavanja, ali “ne mislim da će se njima baviti istoričari”.

“To će biti mjesto koje nije bilo mjesto pomirenja, nego dodatnog raskola u Bosni i Hercegovini. Po presudama bi neki mogli zaključiti da ovdje nije vođen građanski rat”, kazao je Dodik.

Smatra da je presudom Mladiću “zadat udarac Bosni i Hercegovini, jer se time pokazuje kao nemoguća i duboko podijeljena zemlja”.

Genocid počinjen u Srebrenici

“Na taj način ne može da se obezbijedi pomirenje među narodima. Ovdje je postojala sotonizacija srpskog naroda. Ovo nije presuda srpskom narodu, ni srpskoj vojsci. Ovo je pokazalo da ne možemo da utičemo na međunarodnu objektivnost. Nismo čuli danas nijednom riječju da ja general Mladić lično počinio neko ubistvo. Ovdje je osuđeno naše pravo na slobodu. Nemamo neki optimizam što se tiče drugostepene presude”, zaključio je Dodik.

Mladić je ranije u srijedu pred Haškim tribunalom osuđen za genocid počinjen u Srebrenici, gdje je u julu 1995. godine ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka, kao i za teroriziranje civila tokom opsade Sarajeva, koja je trajala 44 mjeseca i u kojoj je ubijeno više od 10.000 ljudi.

Presudom je proglašen krivim i za progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine te uzimanje pripadnika Unprofora za taoce. Sudsko vijeće izreklo je doživotnu kaznu zatvora.

Mladić je proglašen krivim po deset tačaka optužnice, a oslobođen po jednoj tački, koja se odnosi na genocid u šest bh. općina.

Dvanaest godina u bijegu

Ratko Mladić je bivši zapovjednik i general srpskih snaga u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine.

Haški tribunal je protiv njega podigao optužnicu 1995. godine, od kada je bio u bjekstvu.

Uhapšen je u maju 2011. godine, nakon 12 godina skrivanja u okolini Lazarevca u Srbiji, i izručen u Hag.

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012. godine, a okončano je u decembru 2016. godine.

Izvor: Al Jazeera