Srbija: Krivične prijave za zločine u Škabrnji i Nadinu

Među ubijenima je bilo i 16 žena (Arhiva)

Fond za humanitarno pravo (FHP) podnio je Tužilaštvu za ratne zločine Srbije krivičnu prijavu protiv šest identifikovanih i nekoliko neidentifikovanih pripadnika Jugoslavenske narodne armije (JNA) i Teritorijalne odbrane (TO) zbog ubistava 48 civila u selima Škabrnja i Nadin počinjenih u novembru 1991. godine.

JNA je, zajedno s TO Benkovac, 18. novembra 1991. ušla u selo Škabrnja u općini Zadar. Po ulasku u selo srušili su Crkvu blažene Djevice Marije, a nakon toga su na različitim mjestima u Škabrnji ubili 41 hrvatskog civila.

Sutradan je u obližnjem Nadinu ubijeno još sedmero civila.

Ubistva na obje lokacije odigrala su se po istom obrascu – civili zatečeni u kućama izvođeni su uz psovke i uvrede napolje, gdje su ih pripadnici JNA i Teritorijalne odbrane ubijali iz neposredne blizine.

Osuđeni Martić i Babić

Većina ubijenih bile su starije osobe, a među njima je bilo i 16 žena, od kojih je jedna bila nepokretna.

Za zločine počinjene u selima Škabrnja i Nadin pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju na višegodišnje kazne zatvora osuđeni su Milan Martić, tadašnji ministar unutrašnjih poslova tzv. Srpske autonomne oblasti Krajina (SAO Krajina) i Milan Babić, predsjednik SAO Krajine.

Pred sudom u Srbiji nijedan pripadnik JNA ili Teritorijalne odbrane nije odgovarao za ove zločine.

Izvor: Agencije