Kandić: Ratko Mladić i komandanti VRS-a ponovili bi genocid

Prvostepena presuda Ratku Mladiću bit će izrečena u srijedu (Al Jazeera)

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo i regionalna koordinatorica koalicije REKOM Nataša Kandić kaže kako očekuje da će Tribunal u Hagu osuditi bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na doživotni zatvor.

“Imajući u vidu da su dvojica njegovih oficira već dobila tu kaznu, bilo bi nesaglasno da komandant, odnosno Mladić bude osuđen na manju kaznu”, izjavila je Kandić za agenciju Anadolija.

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici, progon muslimana i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperskim napadima te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, od 1992. do 1995. godine.

Kandić smatra da je “genocid definitivno izvršen, o čemu govore i brojne presude”.

“To je ono što je mera njegove odgovornosti. I u drugim opštinama takođe su počinjeni zločini koji poprimaju razmere genocida. Ti užasni zločini i u Sanskom Mostu, Ključu, Kotor-Varoši na način na koji su činjeni su vrlo slični onome što je učinjeno u Srebrenici. Tu broj nije bitan – ono što je najteže u vezi sa Mladićem i njegovom odgovornošću je da nije bio sam u tom izvršenju genocida”, istakla je Kandić.

‘Nisu došli svesti o odgovornosti’

Prema njenim riječima, dolazi se do zaključka da je ta vojska u cjelini imala komandante koji su činili teške zločine, a poslije više od dvije decenije i dalje stoji utisak da bi ponovno to uradili. 

“Za sve ovo vreme oni nisu došli svesti o svojoj ličnoj odgovornosti koju su imali kao komandanti jedne vojske. Njihovi iskazi pred sudom pokazuju da se ništa u njihovom razumevanju te prošlosti nije promenilo”, navodi koordinatorka REKOM-a. 

Prvostepenu presudu Ratku Mladiću, koja će biti izrečena u srijedu, donijet će sudsko vijeće na čelu sa sudijom Alphonsom Oriejem. Na ovu presudu pravo žalbe imat će i tužilaštvo i Mladićeva odbrana.

Inače, suđenje Mladiću počelo je u maju 2012, godinu nakon što je on, krajem maja 2011, poslije 16 godina u bijegu, uhapšen u Srbiji i izručen u Hag.

Izvor: Agencije