Odana počast vukovarskim žrtvama

Vukovarci se u novembru posebno prisjećaju vremena stradanja nakon što je 18. novembra 1991. poslije tromjesečne opsade slomljena odbrana grada (Al Jazeera)

Paljenjem svijeća u dvorištu vukovarske bolnice i molitvom kod spomen-obilježja odana je počast žrtvama agresije bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA) i srpskih paravojnih snaga prije 26 godina.

Iz bolnice je tada izvedeno približno 400 osoba, od kojih je većina ubijena. U masovnoj grobnici na Ovčari pronađeni su posmrtni ostaci 200 osoba.

Vukovarci se u novembru posebno prisjećaju vremena stradanja nakon što je 18. novembra 1991. poslije tromjesečne opsade slomljena odbrana grada.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara obilježen je u brojnim hrvatskim gradovima.

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca ispred spomenika hrvatskom domobranu u Osijeku je u petak navečer obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Vijence su položila izaslanstva Osječko-baranjske županije i grada Osijeka te Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara obilježen je i u Varaždinu te je tom prilikom gradonačelnik Ivan Čehok rekao da ni oprost ni kajanje ne smiju dovesti do zaborava, a varaždinski župan Radimir Čačić istakao je doprinos pripadnika varaždinskih jedinica odbrani tog grada.

Presude za ratne zločine

Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju osudio je dvojicu bivših oficira JNA za ratne zločine u Vukovaru.

Pukovnik Mile Mrkšić osuđen je na 20 godina, a major Veselin Šljivančanin na deset godina zatvora.

Hrvatski tužioci pokrenuli su krivične postupke protiv 1.203 osobe zbog zločina u Vukovaru, što je rezultiralo osuđujućim presudama protiv 181 osobe.

Izvor: Al Jazeera i agencije