Mogherini nije napustila sastanak s Haradinajem

Uoči Haradinajevog odlaska Vlada Kosova usvojila je dokument o posvećenosti Kosova punoj provedbi sporazuma (EPA)

Maja Kocijančič, glasnogovornica šefice evropske diplomatije Federike Mogherini, rekla je da visoka predstavnica Evropske unije nije napustila današnji sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između EU-a i Kosova, održan u Briselu.

“Sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje održan je i visoka predstavnica bila je tamo sve vrijeme”, navodi Kocijančič u saopćenju proslijeđenom Tanjugu.

“Kad je riječ o SAD-u, blisko sarađujemo s njim na zapadnom Balkanu, uključujući i dijalog o normalizaciji odnosa”, navodi Kocijančič.

Ranije je u Briselu otkazana najavljena konferencija za novinare predstavnika Evropske unije i Kosova, koja se trebala održati nakon sastanka kosovskog premijera Ramusha Haradinaja s Mogherini.

Kocijančič je tada rekla da je razlog otkazivanja “agenda”, dok je Radio Slobodna Evropa (RSE) javio kako iz pouzdanih izvora saznaje da je riječ o nečemu drugom.

“Prema navodima pouzdanih izvora koji su prisustvovali sastanku, atmosfera na sastanku od samog je početka bila napeta, a kulminirala je kad je premijer Kosova Ramush Haradinaj, navodno, insistirao na jačem angažovanju Sjedinjenih Američkih Država u dijalogu”, navodi RSE.

Dio dnevnog reda

“Ona [Mogherini] uzela je ovo lično i nervozno napustila sastanak i nije se više vratila”, rekao je za RSE izvor čije je ime poznato toj redakciji.

Konferencija za medije dio je dnevnog reda kad se jednom godišnje održava sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje. To je bio slučaj u četvrtak sa Srbijom i u srijedu s Albanijom, kao i ranije s drugim državama regije, prenosi Beta.

Na sastanku su bili Haradinaj, Mogherini i komesar EU-a za proširenje Johannes Hahn.

Uoči Haradinajevog odlaska Vlada Kosova usvojila je dokument o posvećenosti Kosova punoj provedbi sporazuma, kao ključnog u odnosima Kosovo – Evropska unija.

Izvor: Al Jazeera i agencije