Mediji: Slučaj ‘Simmons’ uzdrmao Misiju EULEX-a na Kosovu

Glasnogovornica visoke predstavnice EU-a je, povodom Simmonsovih optužbi, rekla da Evropska unija ne tolerira 'neodgovarajuće ponašanje' (www.eulex-kosovo.eu)

Ostavka sudije EULEX-a Malcolma Simmonsa i događaji koji su potom uslijedili na Kosovu uzdrmali su tu misiju na Kosovu, piše Politico.

Kako se navodi, najnovija kontroverza isprepletena optužbama i kontraoptužbama pogodila je misiju čiji je godišnji budžet 50 miliona eura i u kojoj je zaposleno gotovo 800 ljudi.

Bivši sudija, koji je zbog korupcije podnio ostavku u Misiji, i sam je pod istragom za korupciju, zloupotrebe i prevaru, navodi Politico.

Britanski sudija Simmons u intervjuu francuskom listu Le Mond saopćio je da je podnio ostavku u misiji EULEX-a, u kojoj je radio od 2008, a zbog “slučajeva korupcije u okviru misije”, rekavši da je EULEX “politička misija”.

“Posljednjih sedmica prijavio sam neke slučajeve korupcije u okviru misije. Konkretno, postavio sam pitanje povodom toga što je drugi sudija EULEX-a hakirao moj e-mail. Zamolio sam britansku Službu za vanjske odnose i EU da proslijede slučaj policiji. Odbili su me podržati”, rekao je Simmons.

‘Samo vrh ledenog brijega’

Kako Politico prenosi, Simmons je naglasio da je to “samo vrh ledenog brijega” i odbio, kako je rekao, dalje biti dio “te farse”.

S druge strane, misija EULEX-a u četvrtak je saopćila da je Simmons tokom protekle godine bio predmet više nezavisnih istraga u kojima se navode ozbiljne optužbe protiv njega, kao i da se vodi istraga o navodima koje je on iznio.

“Ove istrage sprovodi tim koji je osnovan i nalazi se u Briselu i kojim predsjedava bivši sudija Evropskog suda pravde. Ovi navodi u raznim su fazama istrage, a neki od njih proslijeđeni su Disciplinskom odboru i trenutno čekaju njegovu odluku. Ostali su u toku”, saopćio je EULEX povodom pisanja medija o ovom slučaju.

U saopćenju se ističe i da EU i EULEX provode politiku nulte tolerancije prema “neprimjerenom ponašanju i pogrešnim postupanjima” i svi članovi Misije, shodno tome, odgovorni su za svoje postupke.

“Svi navodi koje je nedavno iznio Simmons uzeti su u obzir podjednako ozbiljno i rezultirali su tekućom istragom koja se provodi na isti način kao i istrage protiv njega, odnosno u skladu s važećim okvirom, Kodeksom ponašanja i discipline, koji važi za sve civilne misije i koji je Vijeće usvojilo u julu 2016. Od Simmonsa je zatraženo da pruži sve dokaze koje posjeduje kako bi potkrijepio svoje navode, međutim – nažalost – on to još nije učinio”, navodi se u saopćenju.

Kako evropski Politico navodi, ovosedmična otkrića nisu prvi put da se misija EULEX-a našla na meti ozbiljnih optužbi za loše poslovanje i korupciju.

“Danas Kosovo ima ogromne probleme s vladavinom prava, korupcija je široko rasprostranjena i još postoji nekažnjivost visokih zvaničnika i političkih čelnika. Umjesto da smo evropeizirali Kosovo, mi smo balkanizirali EULEX”, rekao je odgovorni urednik prištinskog lista Koha Ditore Agron Bajrami za Politico.

On je ipak, osim toga, istakao da bi se bez obzira na to koliko smo kritički nastrojeni prema EULEX-u većina ljudi složila “da bi stvari bile mnogo gore da ta misija nije raspoređena ili da je ranije povučena”.

Upitan da komentariše optužbe Simmonsa, premijer Ramush Haradinaj kazao je da je EULEX posvećen vladavini prava.

“Ali postoje zabrinutosti s vremena na vrijeme o kvalitetu i standardima koji se koriste”, rekao je Haradinaj u intervjuu za Politico.

Principi nulte tolerancije

Glasnogovornica visoke predstavnice EU-a Maja Kocijančič povodom Simmonsovih optužbi rekla je da Evropska unija ne toleriše “neodgovarajuće ponašanje”.

“EULEX primjenjuje princip nulte tolerancije kad je riječ o nepodobnom ponašanju i to se odnosi na sve članove Misije bez obzira na njihove pozicije”, izjavila je Kocijančič.

Povodom ostavke britanskog sudije iz EU-a su poručili da je u toku istraga koju vodi nezavisni sudija.

“Optužbe se istražuju i po potrebi će biti proslijeđene disciplinskoj komisiji. To se odnosi na sve članove Misije bez obzira na njihove pozicije”, izjavila je Kocijančič, napomenuvši da ne može iznositi detalje o konkretnom slučaju upravo zbog istrage koja je u toku.

Dodala je da su se neki rezultati već našli pred disciplinskom komisijom, kojom također predsjedava nezavisni sudija, i istakla da je EU postavila “jasna pravila ponašanja i procedure” koji će biti “u potpunosti ispoštovani”.

Kocijančič je za Radio Slobodna Evropa rekla da je situacija pod istragom nezavisnog sudije u skladu s Kodeksom ponašanja usvojenog u Vijeću 2016, dodavši da je, “nažalost, Simmons do danas odbio sarađivati u istrazi”.

Prištinski portal KoSSev prenio je da je Simmons iznio i druge optužbe protiv misije, uz tvrdnju da je u potpunosti politička.

“EULEX nije misija promovisanja vladavine i zakona. To je politička misija. Svako ko misli drugačije naivan je ili glup”, zaključio je Simmons.

Izvor: Agencije