Beograd: Bez sudskog epiloga za napad na novinare

Novinarka Lidija Valtner 31. maja izvještavala je sa svečanosti inauguracije (Al Jazeera)

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivične prijave novinara koji su tvrdili da su napadnuti pred Skupštinom Srbije na dan inauguracije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Tužilaštvo je zaključilo da ne postoje osnove sumnje da je bilo koja osoba počinila djela “ugrožavanje sigurnosti” ili “nasilničko ponašanje” ni bilo koje drugo krivično djelo.

Tužilaštvo je navelo da podnosioci prijave imaju pravo na prigovor, navodi se u saopćenju.

Naredilo je policiji pokretanje prekršajnog postupka ako za to ima elemenata i sumnji.

“Ministarstvu unutrašnjih poslova je naloženo da se protiv učesnika skupa podnesu prekršajne prijave Prekršajnom sudu, a zbog prekršaja predviđenih Zakonom o javnom redu i miru”, navodi se u saopćenju.

Beogradski listovi objavili su u junu fotografije napada na novinare u Beogradu

‘Ne postoje sumnje’

Navodi se i da su 2. i 6. juna ispitana sva lica koja su smatrala da su tada bila oštećena, prenosi Beta.

Ministarstvu unutrašnjih poslova dostavilo je dva izvještaja u kojima je navedeno da je utvrđen identitet osoba koje su učestvovale u događajima i da su uzete izjave od svih koji su smatrali da su oštećeni, kao i od svjedoka.

Tužilaštvo je našlo da ne postoje osnovi sumnje da je bilo koje lice izvršilo krivično djelo ugrožavanje sigurnosti ili nasilničko ponašanje ni bilo koje drugo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Redakcija lista Danas početkom juna podnijela je krivičnu prijavu protiv Srpske napredne stranke zbog napada na novinarku Lidiju Valtner, koja je 31. maja izvještavala sa svečanosti inauguracije.

Danas je objavio da je novinarka “brutalno napadnuta od strane pripadnika policije u civilu i aktivista Srpske napredne stranke”.

“Ona je, uzimajući izjavu od jednog gospodina, kojeg su prethodno policajci udaljili sa skupa SNS-a kod Skupštine Srbije jer je nosio transparent protiv vlasti, bila prisutna kada su pripadnici obezbeđenja skupa naprednjaka fizički nasrnuli na demonstranta ‘Protiv diktature'”, naveo je list.

Inauguraciju izabranog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, osim njegovih simpatizera, pratili su i brojni protivnici, a između dvije grupe građana u jednom trenutku – na obližnjim Terazijama – došlo je i do verbalnog, a potom i fizičkog sukoba.

Izvor: Al Jazeera i agencije