Vrh Srbije raspravljao o Izetbegovićevoj izjavi

Stefanović: 'Srbija hoće da gradi mir i pokušaćemo zajedno naći rešenje' (Tanjug)

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost kako su u Srbiji “dobro razumeli sve što je rekao član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, analizirali smo sve što je rečeno u tom kontekstu i preduzećemo mere u okviru naših nadležnosti”.

Stefanović nije mogao da govori o konkretnim potezima.

“Sve smo analizirali, sasvim dobro razumeli poruke i nismo to doživeli kao dobrosusedsku poruku”, rekao je Stefanović, komentarišući Izetbegovićevu izjavu u intervjuu za Dojče Vele kako se nada da će Bosna i Hercegovina priznati Kosovo.

“To je prvi put da je jedan od najviših zvaničnika susedne države poručio da želi raspad naše zemlje”, pojasnio je, te ponovio da je Izetbegović rekao da su njegova nadanja da će se to dogoditi.

“Jako je loša takva poruka, ona je politička u svakom slučaju i ne može se objasniti time da je to tehnički neizvodljivo”, kazao je Stefanović.

Reakcija kad su ugroženi interesi

“Kad neko iznese takav stav, a što usložnjava situaciju u regionu i pri tome su ugroženi interesi Srbije, ona je dužna da reaguje”, poručio je Stefanović, koji je i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost.

Izetbegovićeve izjave pokazuju, ponovio je, “iskrenu nameru jednog od ključnih nosilaca vlasti u Bosni i Hercegovini i šta je to što on želi, a mi ćemo preduzeti sve što je moguće i dozvoljeno, jer je reč o našoj bezbednosti”.

“Srbija hoće da gradi mir i mi ćemo, u dogovoru sa drugim akterima u regionu, pokušati da zajedno nađemo rešenje, jer želimo da ljudi koji žive ovde, ali i u drugim zemljama regiona, ne osećaju tenzije od političkih poteza”, poručio je Stefanović.

Sličnu poruku pre sednice najvišeg tela zaduženog za bezbednost Srbije poslao je i predsednik te zemlje Aleksandar Vučić.

On je novinarima u Aranđelovcu rekao da se ne potežu reči rat, sukobi i priznavanje nekakvih teritorija tek tako, ali i poručio da će “naša reakcija biti ta da ćemo sve analizirati i uzeti u obzir šta su nečije želje i nadanja i, u skladu sa tim, kao odgovorna zemlja, zauzeti stav”.

Vučić: Bolje da je ostalo samo ‘da’

“To što neki govore da je na osnovu lažne vesti – pa, bolje da je ostalo onako, nego ono sto smo mogli da čujemo. Bolje da je rekao ‘da’ – nego ‘nadam se da – da’, zato što je to ‘da’ moglo da bude plod objektivnih okolnosti ko zna kakvih, ali ‘nadam se da’ pokazuje lični odnos prema tome”, rekao je Vučić.

“Zamislite da, kada Sulejman Ugljanin [predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji] sledeći put pomisli, iako nije ni slično, verujte mi, pošto Raško-polimska oblast ili Sandžak nije entitet u Srbiji, kada sledeći put bude rekao ‘Pozivamo na referendum i na rezultate referenduma iz 1991. na otcepljenje’, da mi kažemo ‘pokrećemo rat'”, zapitao se Vučić.

On je dodao da će primiti sve članove Predsedništva Bosne i Hercegovine i da neće otkazati tu posetu, kao što je svojevremeno bila otkazana poseta Sarajevu tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića “zbog pet puta manje stvari”.

Predsedništvo Bosne i Hercegovine prihvatilo je pre dva dana Vučićev poziv za zvaničnu posetu Srbiji 6. i 7. decembra.

‘Sporan’ intervju Bakira Izetbegovića

Povod za sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije, kako je saopšteno, bio je intervju Bakira Izetbegovića za Dojče Vele, u kojem je, odgovarajući na pitanje novinara da li će Bosna i Hercegovina priznati Kosovo, rekao: “Nadam se da da”.

Njegovu izjavu beogradska agencija Tanjug je u prvom izveštaju prenela u skraćenom obliku kao “da”, što je izazvalo brojne reakcije u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, osim ove izjave, teme su, kako je rekao Vučić, bile i razgovori u vezi sa Kosovom, kao i pitanje organizacije i reorganizacije bezbednosnih snaga Srbije.

Izvor: Agencije