Sudija EULEX-a podnio ostavku i iznio optužbe

Simmons je obavljao dužnost sudije u Misiji EU-a za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) od 2008. godine (www.eulex-kosovo.eu)

Predsjedavajući sudija EULEX-a Malcolm Simmons podnio je ostavku zbog, kako tvrdi, “slučajeva korupcije u okviru misije”, dok EULEX ističe kako je Simmons predmet nekoliko nezavisnih istraga.

“Posljednjih sedmica, prijavio sam neke slučajeve korupcije u okviru misije. Konkretno, postavio sam pitanje povodom toga što je drugi sudija EULEX-a hakirao moj mail. Zamolio sam britansku Službu za vanjske odnose i EU da proslijede slučaj policiji. Odbili su da me podrže”, rekao je Simmons u intervjuu francuskom listu Le Monde, kako prenose prištinski mediji.

Portal Koha.net prenosi da je britanski sudija iznio i druge optužbe protiv misije, uz tvrdnju da je u potpunosti politička.

EULEX: Simmons je predmet istraga

Simmons je kazao: “EULEX nije misija promoviranja vladavine i zakona. To je politička misija. Svako ko misli drugačije je naivan ili glup.”

S druge strane, EULEX je saopćio kako je „Malcolm Simmons tokom protekle godine bio predmet više nezavisnih istraga u kojima se navode ozbiljne optužbe protiv njega”.

“Ove istrage sprovodi tim koji je osnovan i nalazi se u Briselu, i kojem predsjedava bivši sudija Evropskog suda pravde. Ovi navodi su u raznim fazama istrage, a neki od njih proslijeđeni su Disciplinskom odboru i trenutno čekaju njegovu odluku. Ostali su u toku“, navodi se u saopćenju EULEX-a.

„EU i EULEX sprovode politiku nulte tolerancije prema neprimjerenom ponašanju i pogrešnim postupanjima, i svi članovi Misije su, shodno tome, odgovorni za svoje postupke.”

Iz EULEX-a navode kako su svi navodi koje je nedavno iznio Simmons uzeti u obzir podjednako ozbiljno i “rezultirali su tekućom istragom koja se sprovodi na isti način kao i istrage protiv njega, odnosno  u skladu sa važećim okvirom, Kodeksom ponašanja i discipline koji važi za sve Civilne misije i koji je Savjet usvojio mjeseca jula 2016. godine. Od gospodina Simmons je zatraženo da pruži sve dokaze koje posjeduje kako bi potkrijepio svoje navode, međutim – nažalost – on to još nije učinio.“

Koha.net navodi da je Simmons bio sudija od početka misije 2008, dok je sudskim savjetom EULEX-a predsjedavao od 2014. godine.

Le Monde navodi da je Simmons obavljao dužnost sudije u Misiji EU-a za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) od 2008. godine. Godine 2014. imenovan je za predsjedavajućeg sudiju.

Izvor: Agencije