U Sobranju inicijativa da albanski postane službeni jezik

VMRO-DPMNE najavio je da će glasati protiv zakona o jezicima (Anadolija)

Većinom glasova makedonsko Sobranje usvojilo je Zaključak o zakonu o jezicima, čime se otvaraju vrata da u Makedoniji i albanski jezik bude u službenoj uporabi.

Šef parlamentarne grupe najutjecajnije opozicijske stranke VMRO-DPMNE Ilija Dimovski izjavio je uoči glasovanja da će zastupnici te stranke glasati protiv.

U toj stranci smatraju da je takav zakon neustavan i diskriminatoran protiv makedonskog jezika i drugih jezika koji govore građani u Makedoniji.

O tom će se zaključku najprije izjasniti parlamentarni Odbor za europske poslove, jer zakon ima europsku zastavu.

Albanski jezik govori više od petine građana

Odbor može razmatati zakon tri dana, nakon čega će biti vraćen na drugo čitanje na plenarnoj sjednici.

Potom će uslijediti stav zastupnika o zakonskom tekstu.

Zakon predviđa da albanski jezik, uz makedonski, bude drugi službeni jezik s obzirom na to da taj jezik govori najmanje 20 posto građana.

Makedonski mediji navode i da je albanski jezik u uporabi u svim organima države, središnjim institucijama, javnim poduzećima, agencijama. Isto važi i za jedinice lokalne samouprave.

Izvor: Agencije


Povezane

U Makedoniji, Zakon o upotrebi jezika, koji predlaže Vlada, ušao je u skupštinsku proceduru. Predviđa širu uporabu albanskog jezika, koji dobiva status drugog službenog jezika. Ususret glasanju, Albanci, koji čine četvrtinu stanovništva Makedonije, Zakon vide kao prirodno pravo, a dio Makedonaca kao još jedan ustupak koji prelazi Ustav i vodi prema dvonacionalnoj državi.

Published On 09 Aug 2017

Veća službena upotreba albanskog jezika u Makedoniji, glavno je pitanje u pregovorima albanskih stranaka sa Socijaldemokratskim savezom u dogovaranju nove vlade. SDSM ne prihvata rješenja koja zahtijevaju promjenu Ustava, dok albanski političari traže da njihov maternji jezik postane drugi službeni jezik u zemlji. 

Published On 22 Feb 2017
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO