Sud: Lex Agrokor ne važi u Bosni i Hercegovini

Uz isplaćena dugovanja, tijekom postupka je dobavljačima plaćeno daljnjih više od 2,1 milijarde eura (Al Jazeera)
Uz isplaćena dugovanja, tijekom postupka je dobavljačima plaćeno daljnjih više od 2,1 milijarde eura (Al Jazeera)

Kantonalni sud u Sarajevu odbio je priznati hrvatski “Lex Agrokor” za područje Bosne i Hercegovine.

Potvrdio je to voditelj advokatskog tima Agrokora u Bosni i Hercegovini Branko Marić. Smatra da takva odluka nema smisla jer je i sud u Londonu priznao vanrednu upravu Agrokora. Najavio je i žalbu federalnom Vrhovnom sudu.

U obrazloženju Kantonalnog suda navodi se da bi pozitivna odluka bila suprotna javnom poretku i da bi se time ugrozilo pravo na parničenje.

Ni Srbija ne priznaje ‘Lex Agrokor’

Privredni sud u Beogradu odbio je krajem augusta zahtjev Ante Ramljaka, privremenog upravnika hrvatskog Agrokora, da preduzeća u Srbiji koja posluju u okviru ovog koncerna pređu pod nadležnost “Lex Agrokora”.

Riječ je o Zakonu o sistemski važnim kompanijama, koji je Hrvatski sabor usvojio u aprilu kako bi spasio posrnulu poslovnu imperiju prezaduženog Ivice Todorića, čime je njegovu privatnu imovinu Hrvatska praktično nacionalizirala.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više od 7 milijardi i 600 miliona eura, konačan je popis svih potraživanja prema Agrokoru. istovremeno, sud u Londonu priznao je vanrednu upravu Ante Ramljaka, pa preko već pokrenutog arbitražnog postupka u Velikoj Britaniji Sberbank neće moći naplatiti svoja potraživanja. Među osporenim potraživanjima je i kredit Sberbanka od više od milijardu eura.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO