Stoltenberg i Vučić: Neutralnost nije prepreka za saradnju

Stoltenberg je istakao da NATO poštuje odluku Srbije o vojnoj neutralnosti (Tanjug)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocijenio je danas da snažna i prosperitetna Srbija znači više sigurnosti i stabilnosti na zapadnom Balkanu, a saradnja s NATO-om omogućuje veću sigurnost Srbiji.

Nakon razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u sjedištu NATO-a u Briselu Stoltenberg je kazao da partnerstvo NATO-a i Srbije napreduje veoma dobro. 

Prema njegovim riječima, nema kontradikcije između vojne neutralnosti i snažnog partnerstva Srbije s NATO-om. 

Podsjetio je da postoji mnogo partnera NATO-a među neutralnim zemljama i naglasio da je na Srbiji, kao suverenoj državi, da odluči kako želi sarađivati s Rusijom. 

Stoltenberg je izrazio zadovoljstvo što je Srbija ponudila da bude domaćin za zajedničke vježbe brzog reagovanja na nepogode iduće godine.

‘Zajednički izazovi’ 

“Pozdravljamo činjenicu da se možemo sastajati na ovakav način, jer se NATO i Srbija suočavaju sa zajedničkim izazovima, a saradnja s NATO-om može biti od koristi za Srbiju i regiju. Naše partnerstvo čini Srbiju sigurnijom, a ujedno i NATO saveznike”, objasnio je Stoltenberg, a prenosi Tanjug.

Ukazao je da svake godine ima više od 100 partnerskih aktivnosti sa Srbijom, da NATO radi na reformi sigurnosnih institucija Srbije te obučava oficire iz Srbije za mirovne misije. 

Rekao je da Srbija sarađuje s Alijansom u zajedničkim vojnim vježbama, kojih je ove godine bilo 24, te dodao da saradnja može doprinijeti i borbi protiv terorizma.

Stoltenberg je naveo da će Srbija s NATO-om idućeg mjeseca raditi na obuci iračkog vojno-medicinskog osoblja. 

Pozdravio je napredak Srbije ka EU-u.

Vojna neutralnost Srbije

Vučić je rekao i da je tokom razgovora u sjedištu NATO-a govorio o odluci Srbije da bude vojno neutralna, ali da razvija saradnju s NATO-om, jer od toga koristi mogu imati i jedni i drugi.

“Zahvalio sam Stoltenbergu i članicama NATO-a na tome što održavaju mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji, pre svega jedinicama KFOR-a. Uloga NATO-a u osiguranju sigurnosti i bezbednosti za naš narod, ali i za naše svetinje je od izuzetnog značaja”, rekao je Vučić.

Govoreći o inicijativi za transformaciju sigurnosnih snaga Kosova u vojsku, Stoltenberg je rekao da “bilo kakva izmjena u mandatu sigrunosnih snaga mora biti provedena u skladu s Ustavom, a to zahtijeva izmjene i dopune tog akta”.

Izvor: Agencije