Darmanović: Moskva štiti optužene za pokušaj terorizma u Crnoj Gori

Lavrov je kategorično odbacio optužbe o umiješanosti Moskve u slučaj (Reuters)
Lavrov je kategorično odbacio optužbe o umiješanosti Moskve u slučaj (Reuters)

“Ruski državljani optuženi za organizaciju pokušaja terorizma u Crnoj Gori imaju zaštitu Kremlja”, kazao je crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, te dodao da posljednje poruke s ruskih državnih adresa “svjedoče da obnavljanje odnosa sa Moskvom ne ide lako”.

“Prvo su izvučeni iz Beograda, a potom nije dozvoljeno našem tužiocu da ode u Moskvu da ih ispita, tako da opstrukcije pravde postoje na značajnom nivou, isto kao i politički azil za Nikića”, kazao je Darmanović Radiju Crne Gore, precizirajući da je riječ o Eduardu Šišmakovu i Vladimiru Popovu, optuženim za organiziranje grupe koja je, navodno, pripremala nasilje u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora prošle godine, prenosi Beta.

U kontekstu zaštite Rusije Darmanović je spomenuo i zvaničnog prevodioca opozicijskog Demokratskog fronta (DF) Ananija Nikića, također optuženog za umiješanost u neuspjelu zavjeru, a koga je Rusija odbila izručiti Crnoj Gori i dodijelila mu status političkog azilanta.

Crnogorski ministar vanjskih poslova ocijenio je da posljednje izjave ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova “svjedoče da obnavljanje odnosa sa Moskvom ne ide lako”.

Zaštita Rusije

Lavrov je nedavno u pismu ruskom poslaniku naveo da ruski državljani imaju punu zaštitu Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

On je kao tendenciozne i površne odbacio tvrdnje o ruskom miješanju u slučaj pokušaja terorizma i naveo da one dolaze od “Podgorice i njenih inostranih mentora”.

Lavrov je kategorično odbacio optužbe o umiješanosti Moskve u taj slučaj i ocijenio da on ima “karakter političke narudžbine” s ciljem “diskreditiranja opozicionih snaga Crne Gore i potkopavanja povjerenja Crnogoraca u Rusiju”.

“Rezultati rada crnogorskih istražnih organa predstavljeni na prethodnim sudskim ročištima demonstriraju apsurdnost i neosnovanost iznesenih optužbi. Teze o ‘ruskom tragu’ izazivaju sumnje u adekvatnost i transparentnost istrage koju su sprovele vlasti u Crnoj Gori”, stav je ruskog ministra vanjskih poslova.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO