Serwer: Tri opcije za Balkan

SAD imaju veoma mnogo problema širom svijeta i nova administracija ne želi se previše miješati i naprezati na Balkanu, tvrdi Serwer (Arhiva)

“Rusi opremaju i obučavaju ljude u Srbiji, Crnoj Gori i BiH pod krinkom brige za njih i potrebe za njihovom zaštitom. Ma koliko mali broj tih ljudi bio, to je veoma opasno. U kombinaciji s malim grupama radikaliziranih muslimana, koji očigledno postoje, opasnost je očita, jer obje grupe mogu uzrokovati velike probleme“, upozorava u razgovoru za Dnevni Avaz Daniel Serwer, predavač na Univerzitetu Johns Hopkins u Washingtonu i ekspert za Balkan.

On je nedavno uradio obimnu analizu stanja u ovoj regiji za Vijeće za vanjske odnose (CFR), utjecajnu nevladinu organizaciju čiji se stav izrazito uvažava kako u oba doma američkog parlamenta tako i u krugovima administracije predsjednika Donalda Trumpa.

Serwer kaže da je analizu uradio na zahtjev CFR-a, koji je zabrinut zbog situacije na Balkanu. Ocjenjuje da je stanje u regiji doista zabrinjavajuće, “jer ne bilježite nikakav napredak, posebno ne u odnosu na ono kako je bilo ranije“.

Tri opcije

“Progres zahtijeva stalno kretanje naprijed. A vi stojite u mjestu“, ističe Serwer.

U svojoj analizi za CFR on je američkoj vlasti ponudio tri opcije: nastaviti s dosadašnjom politikom koja prati ono što EU radi, u saradnji s Rusijom raskomadati regiju po principu etničkih državica od kojih bi svaka imala pravo da se ujedini s kim hoće ili da Zapad pokrene veliku diplomatsku ofanzivu kako bi se preostali balkanski problemi riješili i regija čvrsto usidrila u zapadne institucije.

Upitan koja od opcija ima najviše šanse, Serwer odgovara – prva.

“Ona je nekako najizglednija. Predominantna je inercija. SAD imaju veoma mnogo problema širom svijeta i nova administracija ne želi se previše miješati i naprezati na Balkanu. Ta regija nije među američkim vitalnim sigurnosnim interesima. No, lično zagovaram treću opciju i izbor specijalnog izaslanika za Balkan. Mislim da opcija komadanja Balkana na etničke državice nema šanse“, rekao je, između ostalog, Serwer.

Izvor: Agencije