Predsjedništvo BiH u posjeti Srbiji 6. i 7. decembra

Intervju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića izazvao je žestoku reakciju političara iz RS-a i Srbije (Fena)

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine prihvatilo je poziv predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića za zvaničnu posjetu Republici Srbiji 6. i 7. decembra.

Predsjedništvo je na današnjoj sjednici primilo k znanju Izvještaj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o aktivnostima u okviru procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine, posebno uzimajući u obzir izvršene i preostale obaveze u vezi s pripremom odgovora na Upitnik Evropske komisije.

Posjeta je najavljena u jeku verbalnog sukoba između člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, s jedne strane, i političkih čelnika u bh. entitetu Republika Srpska i Srbiji, s druge.

Za četvrtak je sazvana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost Republike Srbije.

‘Predimenzionirane reakcije’

U intervjuu za Deutsche Welle Izetbegović se, između ostalog, osvrnuo na pitanje priznanja Kosova, rekavši da je za njegovo rješavanje “potreban konsenzus na nivou Bosne i Hercegovine” i dodavši da je, “što se mene tiče, Kosovo dosad trebalo biti i priznato”, što je izazvalo burne reakcije srpskih političara u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Iz Izetbegovićevog kabineta kasnije je saopćeno da je agencija Tanjug dijelove intervjua prenijela netačno, izvan konteksta i tendenciozno.

Navodi se da je tako prenesena informacija izazvala seriju neprimjerenih i predimenzioniranih reakcija.

Uredništvo Tanjuga upozoreno je iz Kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine da informacija koju su prenijeli ne odgovara istini, u šta se lako uvjeriti pregledavanjem videointervjua, koji je dostupan cjelokupnoj javnosti.

Izvor: Agencije