Ambasada SAD-a u Beogradu: Neshvatljivo da niko nije zatvoren

Američka ambasada u Beogradu izrazila je danas čuđenje što u sudskom procesu za paljenje Ambasade SAD-a u Beogradu, 2008. godine, niko od optuženih nije osuđen na zatvorsku kaznu, saopćivšida podržava vladavinu prava i traži da pravda bude zadovoljena u ovom slučaju. 

“Teško je shvatiti da je bilo potrebno devet godina da bi se stiglo do presude u slučaju koji je povezan sa imovinskom štetom od skoro pola miliona dolara i sa smrću jedne osobe, a da je konačni ishod da nijedan od sedmoro optuženih, od koji je četvoro u prisustvu pravnih zastupnika priznalo da su učestvovali u ozbiljnom prekršaju, nije osuđen na zatvorsku kaznu”, navodi se u saopćenju povodom današnje presude Višeg suda u Beogradu. 

U saopćenju se dodaje da je “prema međunarodnom pravu, zemlja domaćin odgovorna da štiti strana diplomatska predstavništva” a da se “srpska policija povukla sa svojih uobičajenih punktova u blizini Ambasade SAD-a, samo nekoliko trenutaka prije napada”. 

“Oni koji su odgovorni za taj korak nikada nisu za to odgovarali, i napominjemo da se još uvijek ne postupa po slučaju koji je Tužilaštvo podnijelo protiv pet optuženih policijskih oficira u maju”, dodaje se u saopćenju.

Uvjetne kazne

Beogradski Viši sud osudio je danas na uvjetne kazne zatvora od po pet i šest mjeseci četvoricu optuženih za paljenje američke Ambasade u Beogradu, 2008. godine nakon protesta “Kosovo je Srbija”. Tri osobe su oslobođene optužbi.

Kazne se neće primijeniti ukoliko osuđeni ne počine novo kazneno djelo u roku provjere od dvije godine.

Za teško djelo protiv opće sigurnosti na po šest mjeseci zatvora s rokom provjere od dvije godine osuđeni su Dejan Vučković, Dragan Marinkov i Marko Novitović, dok je Milan Tomas dobio pet mjeseci zatvora uvjetno s istim rokom provjere.

Ðorđe Tomin, Nikola Kosanović i Filip Backović su oslobođeni optužbi zbog nedostatka dokaza da su počinili kazneno djelo.

Osuđeni su proglašeni krivim jer su gađali kamenicama Ambasadu SAD-a uz pomoć više nepoznatih osoba, razbili prozore na zgradi u koju su poslije ubačene baklje, usljed čega je došlo do požara, naveo je sud u obrazloženju presude.

U požaru je poginuo Novosađanin Zoran Vujović.

Osuđeni će snositi troškove postupka, dok će troškovi oslobođenih pasti na teret državnog budžeta.

Šteta na američkoj Ambasadi procijenjena je na 900.000 dolara, ali SAD nije tražio odštetu.

To je druga prvostepena presuda, jer je prvu presudu prošle jeseni ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja.

I na ovu presudu tužilaštvo i odbrana imaju pravo da se žale Apelacionom sudu, koji treba donijeti pravomoćnu odluku.

Advokat: Mala i skromna presuda

Advokat jednog od osuđenih, Želimir Čabrilo smatra da je sud danas izrekao “malu i skromnu presudu za čist polički događaj, koji je država trebalo da rešava političkim putem”.

“Bila je politička odluka da se organizuje miting ‘Kosovo je Srbija’, zatim da se organizuje prevoz ljudima iz raznih mesta Srbije do Beograda, kao i da se ukloni obezbeđenje kod ambasada u ulici Kneza Miloša, uključujući i ambasadu SAD-a. Politička je i odluka da se četiri godine od događaja 2008. godine nije postupalo u cilju rasvetljavanja svih okolnosti”, ukazao je.

“Smatram kao građanin i kao pravnik da bi mnogo bilo bolje i korisnije za Republiku Srbiju da je ovaj politički događaj rešavala političkim sredstvima. Ovako se došlo do jedne male, skromne presude, kojom je četvoro lica uslovno osuđeno da su bacali kamenje na zgradu ambasade. Oni nisu osuđeni za paljenje, a svi znamo da je tamo bilo više stotina i hiljada ljudi koji su učestvovali u toj galami, bacanju kamenja”, rekao je Čabrilo.

Po njegovim riječima, “bilo bi bolje da se politički rešio jedan ovakakav događaj koji Srbija ne pamti u svojoj istoriji, čak ni u najtežim vremenima u vreme Prvog i Drugog svetskog rata”.

“Trebalo je da se reši i krivično, ali je pitanje ko odgovara za to – da li onaj koji je naredio da se ukloni obezbeđenje ispred ambasade ili grupa momaka iz unutrašnjosti koja slučajno dođe tu, dere se i baca kamenje kao i stotine drugih ljudi. Šta se dobija ovom presudom – hoće li položaj Srbije biti bolji u političkim odnosima sa drugim državama”, upitao je Čabrilo.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Proces protiv osumnjičenih za napad na Američku ambasadu u Srbiji 2008. godine počeo je u Beogradu. Na optuženičkoj klupi našlo se 12 osoba za koje se sumnja da su te večeri organizirano došle ispred Američke ambasade i gađale je kamenicama i bakljama. Dok ovaj proces traje, Washington insistira i na političkoj odgovornosti. Prilog Marka Subotića. […]

Published On 16 Apr 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO