Zabranjeno postavljanje spomenika Stepincu u Sisku

Spomenik Alojziju Stepincu u Novom Zagrebu (Wikipedia)

Sisački biskup Vlado Košić izjavio je da su gradske vlasti u Sisku zabranile postavljanje spomenika Alojziju Stepincu ispred sjedišta Biskupije.

“Prošli sam tjedan bio u upravi našega Grada s molbom da dobijem suglasnost da podignemo spomenik našem svetom blaženiku kardinalu Alojziju Stepincu na Trgu bana Jelačića. Na tom trgu pred Velikim Kaptolom su nekada stajala, redajući se jedan za drugim, kako su se izmjenjivali režimi, tri spomenika. Odgovor je bio kako danas više nema tu mjesta za spomenik!”, rekao je biskup u saopćenju, prenosi Hina.

Istovremeno, on se zapitao kome smeta spomenik Stepincu.

“Kome bi usred Grada Siska smetao spomenik bl. Alojziju Stepincu, koji mu želi podići Biskupija kao biskupu mučeniku, velikom dobrotvoru i spasitelju mnoge djece u sisačkom prihvatilištu 1942–1943?”

Košić je ocijenio kako bi bilo logično da spomenik bude upravo tamo gdje je središte Biskupije, pred Ordinarijatom.

“Očito”, nastavio je, “ne samo da SPC ne voli našeg svetog blaženika, jer mu – po meni – ne može oprostiti što se javno zauzimao da i Hrvati, kao i svi narodi svijeta, imaju pravo na neovisnu i samostalnu državu, nego i današnji mentalni komunisti koji su pravednika osudili i koji bi i nas uklonili da mogu. Ali ne mogu”, rekao je sisački biskup.

Reakcije Beograda

Početkom godine otkriven je spomenik Stepincu u Osijeku, što je izazvalo oštre reakcije Beograda.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić nazvao je “žalosnim” podizanje spomenika te nazvao Stepinca ratnim zločincem.

Po njegovom mišljenju, taj je čin jasna poruka Srbima da je “zločin protiv njih dozvoljen i nekažnjiv”.

Alojzije Stepinac proglašen je blaženim, a Katolička crkva pokrenula je i proceduru njegove kanonizacije, čemu se SPC žestoko protivi jer ga smatra odgovornim za zločine počinjene nad manjinskim narodima u Hrvatskoj u vrijeme NDH i Ante Pavelića.

Na prijedlog pape Franje zaustavljen je proces kanonizacije Stepinca i formirana je mješovita komisija SPC-a, Katoličke crkve u Hrvatskoj i Vatikana, koju čine crkveni velikodostojnici i stručnjaci, a njihov je zadatak da na osnovu dokumentacije utvrde kakav je bio Stepinčev odnos prema NDH, Jasenovcu te je li osuđivao ustaške zločine.

Zaključci rada komisije očekuju se krajem godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije