Podgorica osudila miješanje Rusije u granični spor s Kosovom

Vladajuća Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića u petak je osudila stavove Sergeja Željeznjaka, zastupnika u ruskoj Dumi i zvaničnika najjače ruske stranke Jedinstvena Rusija, da bi kosovski Srbi trebali blokirati završetak procesa demarkacije granice s Crnom Gorom, ocijenivši kako je to provokacija za cijeli Balkan.

Zvaničnik DPS-a Nikola Gegaj kazao je kako je izjava Železnjaka još jedna u nizu provokacija za cijeli Balkan, čime se pokušavaju kreirati međunarodni odnosi na ovom prostoru.

“Železnjakove izjave su nečuvene, arogantne, drske, ali i upozorenje, ne samo za Crnu Goru, nego za cijeli Balkan. Preko ovakvih agresivnih i neumjesnih izjava, očigledno nas sve žele disciplinirati”, kazao je on za podgoričku Pobjedu, dodajući kako, po svoj prilici, ipak iza svega stoji vladajuća stranka u Ruskoj Federaciji.

Poslušati stav albanskog parlamenta

Željeznjak je u autorskom tekstu, koji je objavio na internetskoj stranici Jedinstvene Rusije, ocijenio kako bi srpski zastupnici u Skupštini Kosova iz kluba Srpske liste trebali spriječiti usvajanje sporazuma o granici između Kosova i Crne Gore.

Po Gegajevoj ocjeni, Željeznjakove izjave su neprimjerene.

“Nije prvi put, nego je već postalo praksa, da Željeznjak i slični šalju najrigidnije i najvulgarnije poruke. Oni su ostali i ostat će, na sreću progresivnih snaga, zarobljenici vremena kada na ovako neodgovoran način i manipulacijom medija pokušavaju kreirati međunarodnu scenu i odnose”, kazao je Gegaj.

On je ponovio stav najviših crnogorskih zvaničnika kako je za Crnu Goru pitanje demarkacije granične linije s Kosovom završeno, kako je međunarodna zajednica potvrdila tu granicu te kako su taj sporazum obje države potpisale u Beču.

Podsjetio je da Crnu Goru u tom sporu podržavaju Evropska unija i Sjedinjene Američke Države, a upravo u četvrtak je to isto učinio i predsjednik albanskog Parlamenta Gramoz Ruci, pozivajući političke stranke na Kosovu da što prije ratificiraju sporazum u Skupštini.

Gegaj je istakao kako smatra kako Kosovo ima demokratski kapacitet da samo donese odluke koje će ojačati državu na svim poljima.

Najjača stranka u Rusiji

Jedinstvena Rusija je politička stranka desnog centra, najjača u ruskom parlamentu, a na čelu joj je ruski premijer Dmitrij Medvedev.

Na prvim parlamentarnim izborima, na kojima je izišla samostalno, 2003. godine stranka je, kao relativni pobjednik, osvojila više od 37 posto glasova, na izborima 2007. godine 64 posto, dok je na posljednjim izborima dobila 49 posto glasova te ima 238 od 450 mjesta u ruskom parlamentu.

Jedinstvena Rusija podržala je Vladimira Putina u osvajanju njegovog prvog predsjedničkog mandata te također i 2012.. godine, kada je osvojio drugi mandat.

Izvor: Agencije