Epidemija malih boginja u Srbiji: Većina oboljelih nije vakcinisana

Stručnjaci i protivnici vakcinacije sve češče sučeljavaju stavove i na tribinama o MMR vakcini (Tanjug)

U Srbiji su od početka oktobra registrovana 93 pacijenta obolela od malih boginja, a epidemija je prijavljena u Beogradu, Kraljevu, Bujanovcu, kao i u srpskim enklavama na Kosovu.

Najmlađi pacijent je beba od tri meseca, a najstariji ima 48 godina, dok je najveći broj obolelih među mlađima od pet i starijim od 20 godina, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Većina obolelih (91 odsto) nije vakcinisana, nepotpuno je vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Od težih komplikacija malih boginja registrovana je upala pluća kod sedam obolelih.

Na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u Srbiji.

To podrazumeva prijavu sumnje, laboratorijsku dijagnostiku, izolaciju i lečenje obolelih, zdravstveni i epidemiološki nadzor te vakcinaciju nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica.

U toku intenzivna vakcinacija djece

U skladu sa predloženim merama Instituta “Batut” intenzivno se sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od navršenih 12 meseci do navršenih 14 godina.

U Kraljevu je registrovano ukupno šest slučajeva malih boginja kod nevakcinisane dece uzrasta od tri meseca do 11 godina.

Tromesečna beba koja je bila na bolničkom lečenju u Kragujevcu otpuštena je kao zdrava, dok je samo jedan 11-godišnjak na bolničkom lečenju i oporavlja se.

“Ovo nije ništa neočekivano s obzirom na ponašanja (roditelja) proteklih deset godina, na otpore imunizaciji i postepeni pad obuhvata (dece vakcinisanjem). Moglo se očekivati da će s vremenom doći do pojave slučajeva manjih ili većih epidemija. Žao nam je što se s tim borimo, ali, nažalost, imamo priličan broj nevakcinisanih”, Izjavio je pomoćnik direktora Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, epidemiolog Vladan Šaponjić.

Oglasio se i Ustavni sud Srbije, koji je u petak saopštio da je odbacio inicijative za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti zakonskih odredbi koje se odnose na obaveznu vakcinaciju dece i odraslih, jer smatra da inicijatori nisu potkrepili svoje tvrdnje niti su one ustavno-pravno utemeljene.

Na ovaj način Ustavni sud je konačno odlučio o podnetim inicijativama, napominje se u odluci.

Novčane kazne ostaju

Zbog toga je Ustavni sud takođe odbacio zahteve za obustavu izvršenja pojedinačnih akata i radnji preduzetih na osnovu osporenih odredaba Zakona o zaštiti građana od zaraznih bolesti.

Ovaj zakon usvojen je u martu 2016. i, između ostalog, predviđa novčane kazne za nesavesne roditelje koji nisu vakcinisali decu MMR vakcinom protiv zauški, rubeole i malih boginja.

Kazne se kreću od 250 do 1.250 evra, a prve kazne izrečene su godinu kasnije, i to u glavnom gradu Srbije, gde je procenat vakcinisane dece poslednjih godina u drastičnom padu.

Tako u 2016. godini čak trećina beogradske dece nije primila MMR vakcinu. U centralnoj beogradskoj opštini Stari grad procenat vakcinisane dece pao je na 35 odsto.

U čitavoj Srbiji procenat vakcinisanih bio je 81 odsto.

Ovaj trend pada broja vakcinisane dece počeo je 2012. godine.

Do tada roditelji u Srbiji uglavnom nisu dovodili u pitanje vakcinu protiv malih boginja, pa je više ovu vakcinu primalo više od 95 odsto, što se smatra minimumom za formiranje kolektivnog imuniteta.

Smatra se da je jedan od glavnih uzroka otpora prema ovoj vakcini sve veći broj tvrdnji da je ona jedan od uzročnika autizma kod dece.

Međutim, među zastupnicima ove teorije nema epidemiologa niti drugih stručnjaka za ovu oblast, koji ovu vakcinu smatraju bezbednom za upotrebu.

Izvor: Al Jazeera i agencije