Zaev: Dva člana Vlade pod istragom

Zaev je sve vrijeme upozoravao da se radi o zlonamjernoj optužbi protiv njega kako bi ga spriječili da se bavi politikom (EPA)
Zaev je sve vrijeme upozoravao da se radi o zlonamjernoj optužbi protiv njega kako bi ga spriječili da se bavi politikom (EPA)

Premijer Makedonije Zoran Zaev istakao je danas da je veoma bitno suzbijanje korupcije, kako u regionu, tako i samoj Makedoniji u cilju privlačenja ulaganja, te prenio da su zbog takvih optužbi pod istragom dva člana njegove vlade, koja je na vlasti tek odnedavno.

„Moj prioritet je da se u Makedoniji ne ponavljaju greške prošlosti, prije svega korupcija. Zakon mora važiti jednako za sve, jer samo tako može da se omogući dolazak investicija“, podvukao je Zaev na panelu „Šta smo naučili i kako da primjenimo najbolje prakse u Makedoniji i regionu“ u okviru Samita „Makedonija 2025“.

Upoznao je javnost, kako je rekao, po prvi put, da se dva člana njegove vlade nalaze pod istragom.

Na osnovu prijave građana, prema njegovim riječima, pokrenuta je istraga protiv dva lica, koja su u vladi, a koja je na vlasti tek od kraja ljeta.

“Rade samo dva mjeseca i već su pod istragom. Dalje detalje ne želim reći“, navodi makedonski premijer.

Podrška građana

Prema njegovim riječima, vlada je fokusirana na to kako se uspješno boriti protiv korupcije, i nada se podršci građana u tome.

Borba protiv korupcije neophodna je za poboljšanje poslovnog okruženja, naglasio je on.

Zaev je istakao da mora postojati nulta tolerancija prema korupciji, rekavši da ona mora biti iskorjenjena, i da to mora biti prioritet ne samo Makedonije, već cijelog regiona.

Izvor: Agencije


Povezane

Poznati su rezultati prvog kruga lokalnih izbora u Makedoniji. Socijaldemokratski savez premijera Zorana Zaeva, prema preliminarnim rezultatima, osigurao je gradonačelničke pozicije u gotovo polovini općina.  Socijaldemokratski savez preuzeo je i većinu općinskih vijeća. Više od 50 posto glasova pripalo je SDSM-u u 36 općina. Godine 2013. imali su vlast u samo šest.  

U Makedoniji, vlada Zorana Zaeva obilježava 100 dana vlasti. Politička kriza u zemlji je bila veliki teret za nove vlasti u Skoplju, pred kojima su i dalje politički, ali i ekonomski izazovi. Izveštaj iz Skoplja donosi Maja Blaževska-Evrosimoska.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO