Čiji je pronađeni Dejtonski sporazum?

Dan nakon što je policija bh. entiteta Republika Srpska u kući Željka Kuntoša sa Pala pronašla, kako je saopšteno, originalni tekst Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku, ni dalje nije poznato kome pripada taj dokument, s obzirom na to da su i iz Bosne i Hercegovine i iz Srbije ranije tvrdili da ne znaju gde je njihov originalni primerak.

Agencija Anadolija u sredu je prenela navode izvora bliskog Predsedništvu Bosne i Hercegovine, koji tvrdi da se originalni dokument sporazuma, koji pripada Bosni i Hercegovini, nalazi u Arhivu tog državnog tela.

Dokument ili iz Srbije ili kopija

“Samo su države dobile originalne dokumente, a onaj koji pripada državi Bosni i Hercegovini sigurno je u sefu Arhiva Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Dakle, ni u kojem slučaju dokument koji je MUP RS-a pronašao sinoć na Palama ne pripada originalnoj verziji dokumenta Dejtonskog mirovnog sporazuma koji pripada Bosni i Hercegovini”, potvrđeno je za agenciju Anadolija.

Bivši član tog tela i predsednik Demokratske fronte Željko Komšić izjavio je 2008. godine da se originalni dokument Dejtonskog sporazuma ne nalazi u Arhivu Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Sagovornik Anadolije tvrdi da postoje dve mogućnosti kada je reč o dokumentu koji je u utorak uveče pronađen na Palama: ili da je originalni dokument Dejtonskog mirovnog sporazuma iz Srbije, jer Srbija se žalila da nema svoj primerak originalnog dokumenta, ili da ono što su našli na Palama, što je vrlo izvesna mogućnost, uopšte nije original.

Reagovao je i predsednik RS-a Milorad Dodik tvrdnjom da je taj bh entitet “pronašao svoj Dejtonski mirovni sporazum”.

Koga je vozio Kuntoš?

Kaže da je tekst Dejtonskog sporazuma pronađen, kako je informisan iz medija, kod pratioca Alekse Buhe, koji je bio u Parizu 1995. godine. Buha je u to vreme bio ministar spoljnih poslova RS-a.

“Dobio je taj sporazum i trebalo je da ga donese u RS i očigledno da ga nije dao na raspolaganje organima. Eto, mi smo našli neki svoj Dejtonski sporazum. Sada ostaju drugi. I oni su imali neki svoj primjerak, pa neka nađu svoje”, rekao je Dodik.

Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić, međutim, demantuje Dodikove tvrdnje o osobi kod koje je pronađen dokument.

“Kuntoš nikada nije nije bio vozač Alekse Buhe, ali jeste bio vozač Dragana Kalinića, koji je sada Dodikov savjetnik. Neka kažu šta su još našli i kod koga je sve bio dokument”, rekao je Mektić.

On je novinarima u Sarajevu rekao da je pitanje kako je bilo moguće da vozač uđe u Arhivu Narodne skupštine RS-a i uzme dokument. “Neko mu je otključao, uveo ga i pustio da uzme. Nije on Pink Panter da uđe na nemoguć način i uzme dokument”, kazao je Mektić.

S druge strane, iz Arhiva Bosne i Hercegovine za Al Jazeeru kažu da je, prema zakonu, original Dejtonskog mirovnog sporazuma, trebalo da bude u njihovom depou, ali da tamo nije.

“Uvidom u zapisnike koji su nastali prilikom preuzimanja te građe ne postoji naslov koji se zove Dejtonski mirovni sporazum, odnosno taj sporazum nikada nije ušao u Arhiv Bosne i Hercegovine, ne ulazeći u razloge zašto”, rekao je direktor Arhiva Bosne i Hercegovine Saša Klepić.

Pokušao prodati dokument za 50.000 eura

U međuvremenu, uhapšeni Željko Kuntoš, u čijoj je kući policija pronašla dokument, nakon ispitivanja pušten je da se brani sa slobode jer nije bilo zakonskih osnova za određivanje pritvora, potvrdila je Feni Dragica Tojagić, rukovoditeljica opštih i administrativnih poslova u Republičkom javnom tužilaštvu.

Kuntoš je predat u nadležnost ovog tužilaštva nakon jučerašnjeg hapšenja zbog sumnje da je izvršio krivična dela trgovine uticajem i falsifikovanja ili uništavanja službene isprave.

Sumnjiči se da je, nakon što je došao u posed originalnog teksta Dejtonskog mirovnog sporazuma, napisanog na engleskom jeziku, tokom ove godine nudio dokument na prodaju s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi.

Više medija prenelo je nezvanična saznanja da je Kuntoš za dokument tražio 50.000 evra.

Izvor: Al jazeera i agencije 


Povezane

Izronio je Dayton, paradoksalno i ironično, kao pod Carpenterovom režiserskom palicom u Noći vještica s Pala, samo da bi nam pokazao kako nismo otišli dalje od one noći 31. oktobra, kada su srBski glavaši uzletjeli avionom da bi potpisali dokument koji nismo kao ni jedinstvene zemlje vidjeli nikada.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO