Mihajlović: Turska se uključuje u izgradnju puta Beograd-Sarajevo

Zorana Mihajlović je izrazila nadu da će se u prvoj polovini 2018. godine znati trasa kojom će taj autoput ići kroz BiH (Tanjug)
Zorana Mihajlović je izrazila nadu da će se u prvoj polovini 2018. godine znati trasa kojom će taj autoput ići kroz BiH (Tanjug)

Ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da se Turska uključuje u izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo.

“Turska je od samog početka podržavala ovaj projekat, a sada imamo i pismo o namerama kojim se potvrđuje spremnost Turske da se aktivnije uključi u realizaciju ovog projekta. To znači da ćemo zajedno sa Turskom definisati naredne korake u realizaciji ovog projekta”, rekla je Mihajlović.

Trasa tog autoputa kroz Srbiju će se nastaviti na postojeću trasu Koridora 11, na dionicu od Preljine do Požege, dužine 31 kilometar, a od Požege preostaje da se izgradi 60 kilometara autoputa, preko Užica do Kotromana, na granici s Bosnom i Hercegovinom.

Troškovi izgradnje

Prema prvim procjenama, izgradnja tog dijela autoputa bi koštala 830 miliona eura, rekla je Mihajlović.

Kako se navodi u saopćenju Ministarstva, ona i ministar saobraćaja, pomorstva i komunikacija Turske, Ahmet Arslan, potpisat će pismo o namjerama za jačanje i proširenje saradnje u oblasti saobraćaja i infrastrukture, tokom posjete predsjednika Turske, Recepa Tayyipa Erdogana.

Mihajlović je rekla da se odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine u oblasti infrastrukture ubrzano unapređuju.

“Ovo nije prvi projekat koji Srbija realizuje zajedno sa Bosnom, ali će biti najveći do sada, posle izgradnje mosta Ljubovija-Bratunac sa zajedničkim graničnim prelazom, izgradnje vrtića i rekonstrukcije glavne ulice u Srebrenici i dogovora o zajedničkom održavanju mostova na Drini”, rekla je ministrica.

Izvor: Agencije


Povezane

Tri ministra saobraćaja u Bosni i Hercegovini, dva entitetska i državni, održali su sastanak o trasi auto-puta Sarajevo – Beograd. Međutim, iako se razgovaralo o trasi, sve drugo je nepoznato. I vrijednost projekta i način finansiranja što su potvrdili i sami ministri. Stručnjaci upozoravaju da, ako je riječ o kreditu koji bi dala Turska, a […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO