Srbija počinje unutrašnji dijalog o Kosovu

Iz Beograda poručuju kako je u okviru Briselskog sporazuma provedeno sve osim onoga što je za Srbe potrebno (EPA)

Prvi okrugli stol na temu unutarnjeg dijaloga o rješenju kosovskog pitanja, kako su ga nazvale srbijanske vlasti, bit će održan u utorak u Palati Srbija u Beogradu.

Sudionici okruglog stola su profesori pravnih fakulteta u Srbiji, a prisustvovat će mu i ministrica pravde Srbije Nela Kuburović i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Skupu je prethodio prvi sastanak Radne grupe za pružanje podrške vođenju unutrašnjeg dijaloga o KiM-u, koji je održan u Vladi Srbije, a s kojeg je rečeno kako će dijalog odvijati u formi okruglih stolova, konferencija, radionica i tribina.

Predviđeno je i da prva od strukovnih rasprava okupi profesore svih pravnih fakulteta u Srbiji.

Najavu takvog skupa nedavno je dao i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, koji je uoči prvog okruglog stola poručio kako očekuje da će biti napadan bez obzira kakvo rješenje za Kosovo ponudi.

‘Neka svi kažu što misle’

Očekuje da će ga napadati “oni koji nemaju nikakve planove ni politiku o tome”.

Smatra da je “unutrašnji dijalog potreban, jer želi da čuje od stručnih ljudi i javnosti šta o tome misle”.

“U tome treba biti ozbiljan, izneti pravo stanje stvari, zbog čega i želim da čujem stručne ljude, nevladin sektor… Svoj stav ću izneti kada budem sve saslušao, a moja ideja je da saslušamo sve, da svi slobodno kažu šta misle”, rekao je Vučić.

U tom se kontekstu osvrnuo i na provedbu Briselskog sporazuma, rekavši kako je u njemu “sprovedeno sve, osim onoga što je za Srbe potrebno”.

Podsjetio je kako je “prošlo 1.660 dana otkako nije sproveden najvažniji deo Briselskog sporazuma, a to je formiranje zajednice srpskih opština” na Kosovu.

Izvor: Agencije