Policija na Palama pronašla originalni Dejtonski sporazum

Od tri države potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma samo Hrvatska zna gdje je njen primjerak (AFP)
Od tri države potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma samo Hrvatska zna gdje je njen primjerak (AFP)

Pripadnici Uprave Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) za organizovani i teški kriminalitet uhapsili su na Palama Ž. K. nakon što su pretresli njegov stambeni objekat i pronašli originalnu verziju Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku.

Ž. K. je uhapšen zbog postojanja mogućnosti trgovine uticajem i zloupotrebe.

Ovo je za Radio-televiziju Republike Srpske večeras potvrdio Darko Ilić, načelnik Uprave MUPRS-a za organizovani i teški kriminalitet.

BN televizija objavila je da je uhapšen Željko Kuntoš, nekadašnji član obezbeđenja bivšeg predsednika Narodne skupštine Republike Srpske Dragana Kalinića. 

Ni Srbija ni BiH nemaju original Dejtonskog sporazuma

Pitanje čuvanja originalnih primeraka Dejtonskog sporazuma aktuelizovano je letos, kada je ministarr spoljnih poslova Srbije rekao da ta zemlja nije sačuvala svoj primerak, odnosno da nije poznato gde se nalazi. 

Potom se ispostavilo da ni Bosna i Hercegovina nema svoj originalni primerak ugovora kojim je okončan rat u toj zemlji. To je potvrđeno i iz Arhiva Bosne i Hercegovine.

“Arhiv Bosne i Hercegovine nikada u građi koju smo preuzimali ’95. godine nije preuzeo Dejtonski mirovni sporazum niti u originalu niti u kopiji”, rekao je tada novinarima direktor Arhiva Saša Klepić.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO