EU odgovorila Srbiji: Nema dvostrukih standarda za Kataloniju i Kosovo

Međunarodno pravo je univerzalno i EU ga u potpunosti poštuje (EPA)

Glasnogovornica Evropske unije Maja Kocijančič odbacila je navode da za Kataloniju, tačnije, Španiju, važe drugačiji standardi od onih koji su važili za Srbiju u slučaju Kosova i istakla da je međunarodno pravo univerzalno i da ga EU “u potpunosti poštuje”.

Kocijančič je povodom jučerašnjeg stava Evropske komisije da su slučajevi Kosova i Katalonije “neuporedivi” naglasila u izjavi za Tanjug da “ne postoje dvostruki standardi”.

“Kosovo je jedinstven slučaj”, rekla je Tanjugu.

“Kao što je to potvrdilo Vijeće (Vijeće Evrope), Kosovo je jedinstven slučaj i, kao takav, ne može se uporediti s bilo kojom drugom situacijom. Dvostrukih standarda nema. Međunarodno pravo mora biti univerzalno primijenjeno, a EU ga u potpunosti poštuje”, stoji u pisanom odgovoru Kocijančič za Tanjug. 

Poruka zemljama kandidatima

Nije direktno odgovorila na pitanje Tanjuga kakvu “političku poruku” EU šalje zemljama kandidataima, posebno Srbiji, stavom da je “Španija država članica” te da su zbog toga “slučajevi Kosova i Katalonije neuporedivi” .

Ona je, naime, ponovila stav da Srbija i Zapadni Balkan imaju “jasnu EU perspektivu”, koju su potvrdili i Vijeće Evrope i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker u svom govoru o stanju Unije. 

“Očekujemo da pozdravimo premijerku Srbije Anu Brnabić sljedeće sedmice u Briselu, kad ćemo nastaviti razgovore o novim koracima na evropskom putu Srbije”, zaključila je Kocijančič. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne očekuje da će Brisel reagovati na najavljeni zvanični dopis Srbije zbog stava EU-a da je katalonski referendum nelegalan jer je Španija članica EU-a, ali da je “naša dužnost da branimo interese svoje zemlje”.

Vučićeva reakcija

Vučić je nakon sastanka u Varni s premijerima Bugarske, Rumunije i Grčke, rekao za Prvu televiziju da su i na tom skupu svi govorili o stavu Evropske komisije, koji se, kaže, ne može objasniti.

On je, osvrćući se na obrazloženje EK-a, ponovio da “nije čuo” da se međunarodno pravo “primenjuje na članice EU-a i na “nečlanice”, niti postoji bilo koja rezolucija UN-a koja spominje mogućnost secesije Kosova.

“Bilo bi u redu da kažu ‘U redu, Srbijo, ogrešili smo se o vas, i ‘99. i 2004. i 2008'”, primijetio je Vučić, ali i dodao da se to neće dogoditi.

“Mi smo”, kaže, “zbog njihove nečiste savesti prinuđeni da slušamo koješta, dok Albanci mogu da rade i pričaju šta im padne na pamet, jer imaju moćne zaštitnike.”

“Srbiju niko ne štiti”, rekao je Vučić i dodao da je “naš posao da štitimo svoju zemlju”.

Glasnogovornik Evropske Komisije Margaritis Schinas jučer je na pitanje novinara o različitim pristupima EU-a pitanju nezavisnosti Kosova i Katalonije odgovorio da je “Španija zemlja članica” i da za njih ta dva slučaja “nisu uporediva”. 

Dvostruki standardi

“Kad je priznanje Kosova u pitanju, to je bio vrlo specifičan kontekst. To je pozicija koju je usvojilo Vijeće, a na osnovu deklaracije UN-a i različitih rezolucija UN-a i međunarodne zajednice. U pitanju je veoma specifična geopolitička logika i kontekst sa specifičnim razlozima. Za Evropsku komisiju te situacije nisu uporedive”, poručio je u ponedjeljak glasnogovornik Evropske komsije Margaritis Schinas. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je da je ovakav stav Evropske komisije jasan primjer dvostrukih standarda, a premijerka Ana Brnabić upitala primjenjuje li se međunarodno pravo samo za EU, a da neko drugo međunarodno pravo važi za treće zemlje. 

Beograd je najavio da će se zvanično, pismom, obratiti Evropskoj komisiji ovim povodom.

Izvor: Agencije