Miljenić: HDZ skriva istinu o Agrokoru

Agrokor
Plenkovićev zahtjev, po riječima predsjednice Komisije Nataše Novaković, čini procesne smetnje za daljnje vođenje postupka (Al Jazeera)

Predsjednik Istražne komisije za Agrokor Hrvatskog sabora, Orsat Miljenić iz Socijaldemokratske partije, ocijenio je da vladajuća Hrvatska demokratska zajednica i njeni partneri skrivaju informacije vezane uz taj koncern, nakon što je odbijen opozicijski prijedlog za saslušanjem Vladinog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka. 

Gostujući u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija, Miljenić je prozvao Vladu za netransparentnost jer premijer Hrvatske Andrej Plenković ignorira poziv opozicije da u Saboru objasni šta se događa u koncernu, a vladajuća većina odbija saslušati Ramljaka, prenosi Hina.

“Stječe se dojam da se tu događaju neke stvari koje nisu dobre, a Vlada ih krije”, ustvrdio je Miljenić.

Smatra da postoje informacije da se nešto štetno možda događa u Agrokoru, no, ne može ih se provjeriti zbog potpunog ignoriranja vladajuće većine.

Tome ide u prilog što su premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković izjavili kako bi istražna komisija trebala prestati s radom kada Državno odvjetništvo Republike Hrvatske pokrene istragu o slučaju Agrokor, navodi Miljenić.

Prvi svjedoci

Vladajući su odlučili i da, umjesto Ramljaka, pred komisijom kao prvi svjedoci budu saslušani Ante Todorić, Stjepan Mesić, Josip Manolić, Ivan Penić i Milan Kovač.

“Ne znam misle li građani da Ramljak nije najkompetentnija osoba da se s njim počne i da osvijetli pitanje zatečenog stanja u Agrokoru”, upitao je Miljenić.

Po Zakonu o istražnim povjerenstvima, istražna komisija bi trebala pokazati građanima da nema nedodirljivih pa bi se obavilo saslušanje apsolutno svih za koje javnost smatra da imaju veze s Agrokorom – onih koji su oštećeni, kao i onih koji su navodno u tome sudjelovali, rekao je.

Miljenić je istaknuo da bi svi akteri trebali biti suočeni s dokumentima, da će saslušanja će biti javna, prenošena uživo, kako bi građani sami izvukli zaključak.

Najavio je i otvaranje e-mail adrese na koju će se građani moći javiti sa svojim saznanjima.

Ističe da komisija treba rasvijetliti sve političke veze Agrokora s bilo kojom političkom strukturom, uključujući i SDP, ako ih je bilo.

“Ako su nešto loše radili neki naši članovi, neka se to zna i neka se vidi”, poručio je Miljenić.

Kupovina dionica

Istovremeno, vlasnik koncerna Agrokor, Ivica Todorić, još jednom se oglasio putem bloga, u kojem tvrdi da se u drugoj polovici aprila, na sastanku u Agrokoru razgovaralo o roll-up kreditu, u kojem je bio spreman sudjelovati i ruski Sberbank, najveći kreditor posrnulog koncerna.

Todorić tvrdi da je predstavnik Knighthead fonda, koji se nalazi u vijeću kreditora Agrokora, izjavio da s time treba pričekati, jer Knighthead tada još nije kupio potrebnu količinu obveznica Agrokora.

“Zločinačka organizacija u Agrokoru, kojoj je legitimaciju dao neustavni Vladin Lex, ovim je činom počela ostvarivati nevjerojatnu nepripadajuću financijsku korist koja se mjeri u milijardama kuna i iznosi iz Republike Hrvatske”, piše Todorić.

Hrvatsko pravosuđe je izdalo crvenu potjernicu za Ivicom Todorićem, koji mu je nedostupan od pokretanja istrage u slučaju “Agrokor”.

Istraga protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante, 12-oro Agrokorovih menadžera te revizora pokrenuta je zbog nezakonitog pribavljanja 152 miliona eura.

Istražni zatvor određen je samo Ivici Todoriću.

Izvor: Agencije