Putin: Hrvatska je važan partner Rusije u Evropi i na Balkanu

Službenu posjetu Rusiji Grabar-Kitarović počela je sastankom s ruskim predsjednikom Putinom (EPA)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i ruski predsjednik Vladimir Putin izrazili su želju dati novi zamah zapostavljenim odnosima Hrvatske i Rusije, “na temelju jednakopravnosti i međusobnog poštovanja”.

“Hrvatska je važan partner Rusije u Europi i na Balkanu. Tijekom 25 godina od uspostave službenih međudržavnih odnosa oni su dobili raznovrsni i uzajamno koristan karakter”, rekao je Putin nakon sastanka s Grabar-Kitarović u Sočiju.

Grabar-Kitarović je istaknula da Hrvatska, kao odgovorna članica EU-a i NATO-a, ali i zemlja koja uvažava međunarodni značaj Rusije, želi bilateralnim odnosima dati novi zamah nakon značajnog razdoblja posustajanja.

“Danas je izražena obostrana želja za suradnju na temeljima jednakopravosti i međusobnog uvažavanja”, istaknula je Grabar-Kitarović.

Pozvala je Putina u Hrvatsku nadajući se da bi se to moglo dogoditi iduće godine.

Nekoliko otvorenih pitanja

Prema riječima Grabar-Kitarović, između dvije zemlje postoji nekoliko otvorenih pitanja. No vjeruje da se o njima može razgovarati u okviru “otvorenog dijaloga međusobnog poštovanja”.

“Prije svega držim da možemo postaviti pozitivne pretpostavke za daljnje proširenje suradnje između Hrvatske i Rusije”, istaknula je.

Putin je podsjetio je da se ove godine obilježava 25. godišnjica diplomatskih odnosa između Ruske Federacije i Republike Hrvatske i izrazio je zadovoljstvo zbog značajnog rasta trgovinske razmjene između dvije zemlje.

Također je izrazio uvjerenost da će svi njeni razgovori i susreti tokom posjete Rusiji koristiti odnosima dvije zemlje.

Jedna od tema razgovora i Bosna i Hercegovina

Drugog dana posjete, u četvrtak, hrvatska predsjednica u Moskvi će se odvojeno sastati s premijerom Dmitrijem Medvedevim, predsjednicom gornjeg doma ruskog parlamenta Valentinom Matvijenko i poglavarom Ruske pravoslavne crkve Kirilom.

Kako se doznaje na Pantovčaku, Grabar-Kitarović će u tim u razgovorima, uz bilateralna pitanja, poseban naglasak staviti na stabilnost jugoistoka Europe te globalnu ulogu Rusije.

Jedna od tema razgovora, kako se navodi, bit će i situacija u Bosni i Hercegovini.

Među temama razgovora bit će Agrokor, u koji su ruske banke Sberbank i VTB uložile veliki novac te očekuju povrat duga. 

Ukrajinska kriza također je nezaobilazno pitanje, posebno nakon što je premijer Hrvatske Andrej Plenković ponudio Kijevu hrvatska iskustva u mirnoj reintegraciji okupiranih teritorija, što se Moskvi nije svidjelo, izazvavši dvije negativne reakcije ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

I problem zagađenja u Slavonskom Brodu, za koje je odgovorna rafinerija u Bosanskom Brodu u vlasništvu ruske kompanije Zarubežnjeft, naći će se na dnevnom redu, a velika je šansa da se uskoro postigne rješenje za to pitanje, kažu izvori na Pantovčaku.

Rusko-hrvatski poslovni forum

Središnji događaj drugog dana posjeta Grabar-Kitarović, kako je navedeno, bit će rusko-hrvatski poslovni forum.

Izvori u Uredu predsjednice Hrvatske kažu da je riječ o najjačem gospodarskom izaslanstvu koje je dosad pratilo Grabar-Kitarović te da se od tog foruma očekuju konkretni rezultati.

Na forum u Moskvu dolazi gotovo 150 predstavnika stotinjak hrvatskih kompanija, a s ruske strane dosad je potvrđeno sudjelovanje 245 kompanija.

U petak, posljednjeg dana posjeta Rusiji, Grabar-Kitarović održat će predavanje na Ruskom ekonomskom sveučilištu “Plehanov”, gdje će joj biti dodijeljen počasni doktorat.

Nakon toga putuje za Sankt Peterburg, gdje će se sastati s guvernerom Georgijem Poltavčenkom.

U izaslanstvu koje sa sobom vodi Grabar-Kitarović u Rusiju su, među ostalima, državna tajnica Zdravka Bušić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan.

Izvor: Agencije