Makedonija: Petero privedenih zbog pokušaja ubistva Zijadina Sele

Zijadin Sela povrijeđen je tokom upada u Sobranje u aprilu (Screenshot)

Pet osoba privedeno je u Makedoniji zbog pokušaja ubistva presjednika Alijanse Albanaca Zijadina Sele.

Incident se dogodio tokom nasilnog upada demonstranata u Sobranje 27. aprila, kad su povrijeđeni zastupnici, tada iz redova opozicije, i novinari.

Sela je bio najteže povrijeđen. U maju su privedene dvije osobe koje se dovode u vezu s ovim napadom, a još su u pritvoru.

‘Atentat na političke zahtjeve Albanaca’

Nakon napada Sela je rekao da “incident od 27. aprila predstavlja atentat ne na mene lično nego na potrebe Albanaca, na političke zahtjeve Albanaca. Tim atentatom donekle su nas uspjeli ubiti, ali reinkarnirali smo se i vratili na političku scenu. Nastavit ćemo raditi kako bismo zahtjeve i potrebe Albanaca pretočili u političke poteze. S ostalim subjektima nastavit ćemo tim putem i bit ćemo još jači.”

Neredi u parlamentu izbili su nakon što je nova parlamentarna većina izabrala Talata Xhaferija za predsjednika Sobranja uprkos protivljenju zastupnika iz VMRO-DPMNE-a.

Ranije ove sedmice makedonski sud osudio je 65-godišnjeg Pančeta Angelova na četverogodišnju kaznu zatvora zbog fizičkog napada na sadašnju ministricu odbrane Radmilu Šekerinsku tokom upada u Sobranje u aprilu.

Izvor: Al Jazeera i agencije