Nikola Gruevski glasao i ukazao na “niz nepravilnosti”

Nikola Gruevski
Gruevski: Nepravilnosti su uočene tijekom predizborne kampanje, kao i na dan izbora (EPA)

Bivši premijer Makedonije i lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski glasovao je nedjelju na lokalnim izborima u toj zemlji i ukazao na to da je njegova stranka uočila “niz nepravilnosti”, prenosi Tanjug agenciju MIA.

Na biralištu u skopskoj osnovnoj školi “Kuzman Josifovski Pitu”, Gruevski je izjavio da su te nepravilnosti uočene tijekom predizborne kampanje, kao i na dan izbora.

“Želim primijetiti da je u cjelokupnom prethodnom periodu kampanje bilo vidljivih neregularnosti i nezakonitosti, uključujući i danas, ali o tome ćemo informirati kada dođe vrijeme”, poručio je Gruevski.

MIA je ranije prenijela priopćenje Ministarstva unutarnjih poslova Makedonije da do 14 sati nisu zabilježena ozbiljnija kršenja javnog reda tijekom izbornog procesa, ali da je Javnom tužiteljstvu podneseno nekoliko žalbi na taj proces.

SDSM i DUI: Mirna i demokratska atmosfera

Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) ocijenio je da su lokalni izbori u Makedoniji održani u “mirnoj, demokratskoj i dostojanstvenoj atmosferi” i da su građani mogli da glasaju slobodno i bez pritisaka.

Generalni sekretar SDSM Aleksandar Kiracovski rekao je, odgovarajući na pitanje o stavu opozicione VMRO-DPMNE da neće priznati izborne rezultate, da ukoliko je ta stranka imala bilo kakve indicije da izbori nisu bili regularni, trebalo je ranije da ih saopći, prenosi MIA.

Da su izbori održani u mirnoj, fer i demokratskoj atmosferi, smatra i Demokratska unija za integracije (DUI).

Sa druge strane, portparol pokreta BESA Faton Fazliju kaže da je bilo pokušaja da se prekrši izborni proces, kupuju glasovi, a evidentirane su i nepravilnosti na nekoliko biračkih mesta, kao i manji incidenti koje su izazvale političke stranke svjesne da će izgubiti izbore.

Ipak, kaže on, reakcija tijela za sprovođenje zakona ukazala je da izborni proces nije povrijeđen.

Na biračkom mjestu za lokalne izbore u Makedoniji u skopskoj Osnovnoj školi “Petar Zdravkovski Penko” potukla su se dvojica muškaraca, prenio je Tanjug portal Plusinfo.

Reagiralo je policijsko osiguranje, a izgrednici nisu privedeni, već samo upisani u policijski zapisnik i odstranjeni iz škole.

Radi se o biralištu na kojem glasaju stanovnici skopskih općina Butel i Čair.

Danas se u Makedoniji održavaju lokalni izbori na kojima građani biraju gradonačelnike i predsjednike u 80 gradova i općina i Gradu Skoplju, kao posebnoj jedinici lokalne samouprave sa deset gradskih općina, od kojih su dvije sa većinskim albanskim stanovništvom – Saraj i Čair.

Prema procjenama analitičara, najžešća bitka na ovim, šestim po redu lokalnim izborima od proglašenja neovisnosti Makedonije, vodit će se u makedonskoj prijestolnici, gdje se za poziciju gradonačelnika natječe osam kandidata iz različitih političkih stranaka.

Osam kandidata za gradonačelnika Skoplja

Ankete pokazuju kako su favoriti za prvog čovjeka Skoplja kandidati dvije najutjecajnije makedonske stranke – oporbene VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog, te vladajuće SDSM aktualnog premijera Zorana Zaeva, Koče Trajanovski, odnosno Petre Šilegov.

Trajanovski je u kampanji obećao kako će, ako treći put preuzme funkciju gradonačelnika Skoplja, za zamjenika imenovati Albanca Muhameta Ametija.

Od osam kandidata u utrci za gradonačelnika Skoplja su tri kandidata albanskih političkih stranaka – pokreta Besa, Saveza za Albance i Demokratske stranke Albanaca, dok je Demokratska unija za integracije, Ali Ahmetija, sugrađane pozvala da podrže Šilegova.

Ostaje jedino da se vidi hoće li gradonačelnik Skoplja biti izabran u prvom ili će biti održan i drugi izborni krug.

Pravo glasa ima više od 1,8 milijuna registriranih glasača, a drugi krug predviđen je za 29. listopad.

Izvor: Agencije