Historijska jezgra Počitelja na listi ugroženih spomenika

Počiteljska tvrđava štitila je ulaz u dolinu donje Neretve, a prvi put se Počitelj navodi u povelji za vojvodu Stjepana Vukčića 1444. godine (Arhiva)
Počiteljska tvrđava štitila je ulaz u dolinu donje Neretve, a prvi put se Počitelj navodi u povelji za vojvodu Stjepana Vukčića 1444. godine (Arhiva)

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine stavila je historijsku jezgru Počitelja, kao jednu od najvrjednijih graditeljskih cjelina orijentalno-mediteranskog karaktera, na popis ugroženih spomenika, prenose agencije.

Kako je saopćeno u četvrtak, Komisija je donijela zaključak da se historijsko gradsko područje hercegovačkog grada Počitelja uvrsti na Popis ugroženih spomenika „zbog oštećenja na pojedinim spomenicima unutar historijskog područja“.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH izrekla je koje je mjere potrebno poduzeti u cilju spašavanja ovog graditeljskog kompleksa kako bi se spriječilo potpuno uništenje.

Propadaju poznati objekti

Zbog lošeg odnosa vlasti, na Popisu ugroženih spomenika u BiH trenutno se nalazi 79 dobara.

Mediji u BiH nedavno su objavili kako zbog nebrige propada nekoliko poznatih objekata. 

Počitelj je historijsko naselje orijentalno-mediteranskog karaktera smješteno u dolini rijeke Neretve i jedna od najljepših kulturno-historijskih cjelina u Bosni i Hercegovini.

Počiteljska tvrđava štitila je ulaz u dolinu donje Neretve, a prvi put se Počitelj navodi u povelji za vojvodu Stjepana Vukčića 1444.  godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Prilaz vozilom bh. nacionalnom spomeniku – starom gradu Počitelju – uskoro neće biti moguć.  Epilog je ovo višemjesečne imovinsko-pravne bitke u kojoj su najveći gubitnici njegovi stanovnici. Priču donosi Sinan Šarić.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO