Vučić poručio Erdoganu: Srbija uz Tursku i u noći puča

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan potpisali su danas u Beogradu zajedničku političku deklaraciju o osnivanju Visokog vijeća za saradnju Srbije i Turske. 

Potpisano je i 12 sporazuma o privrednoj i trgovinskoj saradnji.

Vučić je u obraćanju novinarima najavio da će biti potpisan Memorandum s turskom kompanijom “Taip”, koja će investirati u Kraljevu i u tom gradu zaposliti 2500 ljudi.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Turske Erdoganom srbijanski predsjednik zahvalio se turskim investitorima na toj, ali i na svim drugim investicijama u Srbiji.

“Čekali smo, a pošto smo bili nedovoljno brižni, pa smo uspeli da uništimo gotovo sve fabrike građene pre 40 godina… Danas smo uspeli da zamolimo i turski investitor dolazi u Kraljevo, gde će zaposliti 2.500 radnika”, rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je dodao da u Kraljevu danas ima 14.380 nezaposlenih.

Vučić: ‘Srbija uvek protiv nasilja’

Srbija osjeća Tursku kao prijatelja, a mi smo prijatelji i Turske i turskog naroda, rekao je Vučić, ocijenivši da će odnosi dvije zemlje biti sve bolji.

Predsjednik Srbije podsjetio je da je Srbija bila jedna od prvih zemalja čiji su zvaničnici stali u odbranu ustavnog i demokratskog poretka Turske iste večeri kad je u toj zemlji pokušan puč, koji, kako je primijetio, smatra u neku ruku najvišim oblikom terorističkog čina.

Vučić je podsjetio da su zvanični organi Srbije stali na stranu legalno i legitimno izabranih organa Turske i predsjednika Erdogana ne zato, naglasio je, “što nam je nešto bilo potrebno, već zato što smatramo da građani samo na izborima mogu da odluče o budućnosti, a ne da to neko drugi čini, nasiljem, ili uz podršku stranog faktora”. Dodao je da Srbija uvijek izražava protivljenje bilo kakvom nasilju ili čak terorističkom činu, kako bi se moglo nazvati ono što je pokušano u Turskoj prije godinu dana. 

On je podsjetio i da je Srbija uvijek izražavala saosjećanje sa žrtvama terorističkih činova i spremnost da se zajednički bori protiv terorizma.

Nezavisnost Srbije i Turske neupitna

“U Srbiji nikada nećete imati one koji će praviti paktove s protivnicima legalno izabranih organa u Turskoj, jer saradnju baziramo na saradnji sa vama, sa onima koje je narod izabrao”, dodao je Vučić i naglasio:

“Nemamo ništa ni sa Gulenom niti bilo kim drugim.”

“Kao što vi ne date”, nastavio je Vučić obraćajući se Erdoganu, “da bilo ko ugrozi nezavisnost Turske, tako ni Srbija to ne dozvoljava i insistira na poštovanju njene nezavisnosti i ponosa. Zato, nemojte ni da pomislite ili da sumnjate da Srbija može da učestvuje u bilo čemu što je protiv odluka koje su demokartskim putem donete u vašoj zemlji i protiv demokratski izabranih organa”, rekao je Vučić i dodao da je uvjeren da “možemo da imamo najbolje moguće odnose”.

“Srbija želi čiste odnose i čiste ruke u odnosima sa državama”, rekao je srbijanski predsjednik. 

Podrška za ulaganje u privredu Srbije

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u Beogradu da će turskim privrednicima dati podršku za ulaganje u Srbiju, kao i da su potpisivanjem 12 sporazuma u različitim oblastima napravljeni dobri temelji za buduću saradnju.

Također je ukazao da postoji prostor za povećanje trgovinske razmjene Srbije i Turske sa sadašnjih 800 miliona dolara.

Erdogan je istakao da su njih dvojica, kao i cijele delegacije danas imali veoma plodotvorne razgovore.

On je podsjetio da će danas s Vučićem učestvovati na poslovnom forumu koji okuplja privrednike dvije zemlje i dodao da su privrednici koji su iz Turske također u posjeti Srbiji došli kako bi u se upoznali s mogućnostima za nova ulaganja u Srbiji u narednom periodu.

“Dat ću im podršku za ulaganje u Srbiju”, podvukao je Erdogan.

On je ukazao da je obim trgovinske razmjene između dvije zemlje sada 800 miliona dolara i nije na nivou na kojem bi željeli da bude.

“Do kraja godine mogao bi preći milijardu dolara, ali ni to nije dovoljno; cilj je da razmjenu podignemo na tri, odnosno pet milijardi dolara u što kraćem periodu”, naznačio je turski predsjednik.

On je podvukao da je Turska posebno radila na polju infrastrukture, izgradnji mostova, tunela i brzih željeznica, metroa i da je za 15 godina uspjela napraviti 19.000 kilometara puteva, što je dovelo do povećanja obima transporta.

Sutra posjeta Sandžaku

Sutra, 11. oktobra, posjetit će Novi Pazar, gdje će razgovarati s gradonačelnicima i predsjednicima općina Novi Pazar, Raška, Kraljevo, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj.

U okviru posjete obavit će se i ceremonija potpisivanja protokola između grada Novog Pazara i općine Raška s Turskom agencijom za saradnju i koordinaciju, a nakon toga će predsjednici Vučić i Erdogan prošetati Novim Pazarom i razgovarati s građanima.

Izvor: Al Jazeera i agencije