Mektić: Povlačenje Srba iz pravosuđa je Dodikov avanturizam

Pravosuđe se mora reformirati, a ne dozvoliti da se politika uvuče u pravosuđe, smatra Dragan Mektić (Anadolija)

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić smatra da je poziv iz bh. entiteta Republika Srpska kojim se Srbi pozivaju na povlačenje iz pravosudnih institucija nakon oslobađajuće presude Naseru Oriću “u domenu fantazije”.

Prema stajalištu predsjednika RS-a Milorada Dodika, nedopustiva je oslobađajuća presuda nekadašnjem zapovjedniku Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici Nasera Orića.

Nakon takve odluke, Dodik je pozvao Srbe koji rade u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine da ih napuste.

“Više ne bih ulazio u politički avanturizam i političku neizvjesnost, zato što ne znamo ni šta ćemo sa ovim do sada u šta nas je uvukao i što imamo probleme kako da izađemo iz nečega iz čega bi on najradije izašao”, poručio je Mektić.

Dodik ‘podvalio’ Skupštini RS-a

Naveo je i kako je Dodik “neke odluke na kukavički način podvalio Narodnoj skupštini [RS-a], koja je to izglasala”.

“Pitanje nepriznavanja presuda je kao i slučaj referenduma. Šta dan poslije? Ne možemo samo da donosimo odluke iz revolta ili zbog političkih interesa. Moramo imati viziju i rješenje do kraja koji će biti u korist svih građana RS-a”, naglasio je Mektić.

Po njegovim riječima, “Dodik bi najradije, zbog svog ličnog, dnevnopolitičkog interesa, i donio takvu odluku”.

“To je neozbiljno za jednu politiku. Moramo tražiti načina da se reformiše pravosuđe odmah i da se stvore uslovi da se procesuira svako krivično djelo na bazi pravde, a ne na način kao sada kada se politika snažno uvukla u pravosuđe”, smatra Mektić.

Izvor: Agencije