Dodik: Oružane snage nisu snage BiH, već NATO-a

Dodik kaže kako je uvjeren da će pripadnici Trećeg pješadijskog puka (RS) biti na Trgu Krajine (Al Jazeera)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u petak kako najnovija odluka Ministarstva obrane BiH da ne dozvoli da bilo tko od pripadnika Oružanih snaga BiH sudjeluje u programu obilježavanja Dana Republike Srpske, potvrđuje činjenicu da to nisu Oružane snage BiH, već NATO-a.

“Ako ovdje komanduje NATO, a da nismo članica NATO-a, onda to govori koliko se ignorišu pravni propisi”, rekao je Dodik u petak navečer novinarima u Banjoj Luci.

Ivanić tražio počasnu jedinicu

On je ponovio kako je uvjeren da će pripadnici Trećeg pješadijskog puka (RS) biti na Trgu Krajine i da im to nitko ne može zabraniti, javlja Fena.

Također je rekao da Ministarstvo obrane BiH i nije vrhovni zapovjednik OSBiH, pa samim tim ne može ni uvesti zabranu.

Ministarstvo obrane BiH donijelo je prethodno odluku da nitko iz OSBiH ne smije sudjelovati na proslavi Dana RS-a.

Takva je odluka donesena nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić uputio zahtjev, u skladu sa zakonom, da se prilikom njegovog pojavljivanja na proslavi Dana RS-a angažira počasna jedinica Oružanih snaga BiH u kojoj je i vojni orkestar.

Wilz: Kršenje zakona

Zahtjev je odbijen nakon pisma zapovjednice NATO stožera u BiH Giselle Wilz, koja je navela da bilo kakvo sudjelovanje pripadnika OSBiH na obilježavanju Dana RS-a predstavlja kršenje Zakona o obrani.

Tim povodom, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je u petak navečer da nema informaciju o ovoj odluci Ministarstva obrane BiH.

“Ponavljam, pripadnici Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH prisustvovaće manifestaciji, ja sam to rješenje našao, a kakvo je, vidjećete ovih dana”, rekao je Ivanić novinarima.

Izvor: Agencije