Vučić ne ide u Banju Luku, poštuje integritet BiH i RS-a

'Šta god da se dešava u BiH, mi gledamo da spuštamo loptu i da smanjujemo tenzije', tvrdi Vučić (Zoran Žesti? / Tanjug)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da neće prisustvovati obilježavanju Dana Republike Srpske u ponedjeljak jer boravi u službenoj posjeti Indiji.

Najavio je kako je siguran da će u Banju Luku otputovati “značajan broj srpskih ministara”.

“Rekao sam na sednici Vlade da oni koji žele da idu, odu. Ko ne želi, neka ne ide. To je slobodan izbor članova Vlade Srbije. Siguran sam da će jedan značajan broj prisustvovati proslavi Dana Republike Srpske”, rekao je Vučić.

Upitan da li bi preporučio predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da ide ili odustane od odlaska u Banju Luku, Vučić je odgovorio kako “nema šta da mu preporučuje, jer se predsednik [Nikolić] uvek ponašao odgovorno i ozbiljno”.

Odgovarajući na pitanja novinara u Vladi Srbije, Vučić je poručio da država kojoj je na čelu “mora da čuva integritet Bosne i Hercegovine, jednako koliko voli i čuva integritet Republike Srpske, jer je očuvanje mira i stabilnost od ključnog značaja, a problemi nikome nisu potrebni”.

‘RS će uvek imati podršku Srbije’

Pritom je Republici Srpskoj poželio “dobru ekonomiju, da Banja Luka i Sarajevo imaju bolje odnose, kao i da srpski narod bude dovoljno snažan da očuva ono što je sam izgradio i za šta se sam izborio”.

“U tome će uvek imati podršku Srbije, kroz prirodni odnos i naše obaveze prema Dejtonskom sporazumu”, rekao je Vučić.

Kad je riječ o izjavama bosanskohercegovačkih političara, napomenuo je da “političari sami donose odluke” te naglasio da “nikada nikoga u regionu nije pozivao na bilo šta jer svako čini šta želi”.

“Zato se moje obraćanje prevashodno odnosilo na sve nas u Srbiji. Šta god da se dešava, mi gledamo da spuštamo loptu i da smanjujemo tenzije, da pokažemo odgovornost i ozbiljnost. To nije dokaz ni naše slabosti ni straha, već pogleda u budućnost”, zaključio je Vučić.

Izvor: Agencije