Interpol raspisao crvene potjernice za pokušaj puča u Crnoj Gori

Traže se ruski državljani Eduard Širokov i Vladimir Popov te državljani Srbije Nemanja Ristić i Predrag Bogićević (Interpol)
Traže se ruski državljani Eduard Širokov i Vladimir Popov te državljani Srbije Nemanja Ristić i Predrag Bogićević (Interpol)

Na zahtjev crnogorskog pravosuđa Interpol je raspisao crvene međunarodne tjeralice za dvojicom ruskih i dvojicom srbijanskih državljana zbog, kako se navodi, stvaranja kriminalne organizacije, pokušaja terorizma i djela poticanja na rušenje ustavnog poretka i sigurnosti Crne Gore.

Tjeralice su raspisane za ruskim državljanima Eduardom Širokovim (45) i Vladimirom Popovim (36) te srpskim državljanima Nemanjom Ristićem (43) i Predragom Bogićevićem (47).

Oni se sumnjiče za djela “terorizam u pokušaju” i “stvaranje kriminalne organizacije”.

“Ako imate bilo kakve informacije, molimo kontaktirajte s državnom policijom ili Glavnim tajništvom Interpola”, navedeno je na crvenoj, međunarodnoj tjeralici.

Crnogorsko tužiteljstvo sumnjiči ih da su u izbornoj noći planirali atentat na tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Katnić: ‘Organizatori su nacionalisti iz Rusije’

Prethodno su crnogorski tužitelji potvrdili da su o raspisivanju tjeralica, koje se nalaze u Interpolovoj bazi podataka, obavijestili i svoje kolege u Srbiji.

Još prije dva mjeseca glavni crnogorski tužitelj Milivoje Katnić potvrdio je da su organizatori kriminalne grupe, za koju je naveo da je planirala terorističke napade i izazivanje nereda na dan izbora u Crnoj Gori, “nacionalisti iz Rusije”.

Katnić je tada napomenuo da “ne postoje dokazi da je i država Rusija umiješana”. 

“Organizator je članovima kriminalne grupe jasno izdao naređenje da se premijer Crne Gore likvidira”, rekao je tada Katnić.

“Organizatori te grupe, a to su nacionalisti iz Rusije, kao početnu maksimu uzeli su da se vlast u Crnoj Gori na čelu s premijerom Milom Ðukanovićem ne može promijeniti na izborima, već da se treba nasilno srušiti. Radi ovog nasilnog rušenja legalno izabrane vlasti, formirali su kriminalnu organizaciju radi vršenja terorističkog akta, koji su planirali da izvrše 16. oktobra”, dodao je Katnić.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO