Provjerava se put Grabar-Kitarović u SAD

Povjerenstvo će na javnoj sjednici raspravljati ima li razloga ili povoda za pokretanje postupka (Pixsell)
Povjerenstvo će na javnoj sjednici raspravljati ima li razloga ili povoda za pokretanje postupka (Pixsell)

Predsjednica hrvatskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković potvrdila je u srijedu da su zaprimili tri prijave zbog puta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u SAD te da će povjerenstvo provjeriti ima li u tom slučaju razloga za pokretanje postupka. 

Prijave su, kaže, sadržajno manje-više istovjetne – u njima se od povjerenstva traži da utvrdi je li povodom putovanja predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović u SAD došlo do povrede odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa.  

Problem je što se ne zna  je li riječ o privatnom putovanju koje je pokriveno i plaćeno sredstvima državnog proračuna ili se uistinu radi o službenom putovanju s protokolom i pratećim okolnostima koje jedan službeni put prati, pojasnila je Hini predsjednica Povjerenstva.

Iz Ureda Grabar-Kitarović zasad bez komentara

“Okolnosti puta nisu poznate, a iz onoga što je dosad objavljeno i dostupno nije razvidno radi li se o privatnom ili službenom putovanju”, objašnjava predsjednica Povjerenstva koje je od nadležnih tijela zatražilo relevantne podatke i dokumentaciju 

Nakon što dobiju zatražene podatke i dokumentaciju, Povjerenstvo će na javnoj sjednici raspravljati o tome ima li ikakvih razloga ili povoda za pokretanje postupka u ovom slučaju.

“U ovom trenu to nije moguće znati, niti bilo što prejudicirati”, ističe Orešković, koja nije precizirala što je zatraženo i od koga, kao ni razdoblje u kojemu bi se moglo odlučivati u tom slučaju.

Zakon obvezuje Povjerenstvo da štiti identitet podnositelja prijave. Mediji su objavili da je jedan od njih kolumnist portala Index Goran Vojković.

Iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske nemaju komentar na prijave koje su pristigle Povjerenstvu.

Iz Ureda Kolinde Grabar-Kitarović prošlog je tjedna objavljeno da hrvatska predsjednica 1. siječnja odlazi u posjet SAD-u, gdje ostaje do 5. siječnja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO