Nikolić odbio Izetbegovića: Dolazim na proslavu Dana RS-a

Izetbegović je podsjetio kako je Dan Republike Srpske kao praznik ukinut odlukom Ustavnog suda BiH (Fena)

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je večeras bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću da nema namjeru da odustane od posjete Banjoj Luci 9. januara, kada je proslava Dana Republike Srpske.

“Naravno da ću otići da to obeležimo i proslavimo, Srbija i Srpska imaju specijalne veze. I ne priznajem takvu vrstu ucena”, rekao je Nikolić za beogradski Kurir.

Ranije u srijedu, Izetbegović je pozvao Nikolića da razmisli o dolasku u Banja Luku na proslavu Dana Republike Srpske, najavljenu za ponedjeljak.

“Gospodin Nikolić bi trebao doći u februaru u Sarajevo. Kada je u pitanju dolazak u Banju Luku, javno bih ga zamolio da razmisli o toj stvari. Dobrodošao je uvijek, ali zarad boljih odnosa na koje se zaklinjemo svi, neka razmisli o činjenicama”, izjavio je Izetbegović u razgovoru za N1.

Podsjetio je kako je Dan Republike Srpske kao praznik ukinut odlukom Ustavnog suda BiH.

“Dakle, deveti januar je ukinut odlukom Ustavnog suda kao dan entiteta Republika Srpska. U apelaciji, ali i po mišljenju Venecijanske komisije, koja je ekspertno savjetodavno tijelo najreferentnije pri Vijeću Evrope, utvrđeno je da se radi o diskriminirajućem prazniku. Niko nema ništa protiv Republike Srpske i da ona slavi dan nastanka, ali to ne treba biti dan koji vrijeđa druge ljude u tom entitetu”, istaknuo je Izetbegović.

Smatra da Nikolić ne bi trebao svojim dolaskom “stati na stranu nečega što diskriminira bilo koga u ovoj državi”.

“Radovalo bi me da dođe neki drugi dan i da se ne pridružuje proslavi koja će povrijediti bilo koga u BiH”, poručio je Izetbegović.

Čubrilović ne vjeruje da će Inzko reagirati

Prethodno je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao kako “ne vjeruje u to da bi visoki predstavnik Valentin Inzko, koristeći se svojim bonskim ovlašćenjima, mogao da poništi Dan Republike Srpske”.

“Ne vjerujem da će Inzko reagovati i donositi bilo kakvu odluku o poništenju 9. januara kao Dana Republike Srpske jer bi tako grubo narušio volju građana iskazanu na referendumu. Uostalom, međunarodne nesuglasice i sva otvorena pitanja moramo sami međusobno da rješavamo, ako se odnose na BiH. Entitetska pitanja ostaju u nadležnosti entiteta”, rekao je Čubrilović za novosadski Dnevnik.

Republika Srpska će, kazao je, slaviti svoj dan kao sekularni praznik, što znači da “vitalni interes Bošnjaka time neće biti narušen”.

Vjeruje da će “reakcija Bošnjaka u vezi s obilježavanjem Dana Republike Srpske 9. januara biti negativno, kao što su bila i do sada, posebno od bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića”.

“Izetbegoviću je sporno to što je toga dana, mnogo pre izbijanja rata, tačnije 9. januara 1992. godine, Narodna skupština Republike Srpske usvojila Deklaraciju o formiranju Republike srpskog naroda u BiH”, objasnio je Čubrilović.

I Crnadak će slaviti, ali…

Po njemu, “9. januar je rođendan Republike Srpske kojeg se Republika Srpska ne može i ne smije odreći”. 

“Može li se neko tek tako odreći svog rođendana? Naravno da ne može i neće jer bi to značilo da niste ni rođeni. Pojedinim Bošnjacima je to ‘trn u oku’, a ne krsna slava Srpske – Sveti Stefan”, rekao je Čubrilović.

Njegov zamjenik Nenad Stevandić smatra da bi “svaka srpska kuća u Republici Srpskoj toga dana trebalo da istakne zastavu i da to bude najokićeniji dan”.

“Na taj način ćemo pokazati poštovanje prema referendumskoj odluci o Danu Republike Srpske”, rekao je Stevandić novinarima.

I ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavio je da će slaviti Dan Republike Srpske jer je, kako je rekao, “to dan koji je na srcima svih građana RS, ujedno i dan veći od Milorada Dodika i njegovih laži”, prenosi BN televizija.

Izvor: Agencije